Egy jóslat szerint tíz év múlva 4,65 millió embernek, azaz a lakosság közel felének nem lesz megfelelő alapellátása – írja a Blikk.

Az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának (Emmi) munkaanyaga azzal számol, hogy egy évtized alatt 4 ezer fővel csökken a háziorvosok száma. A jelenlegi nagyjából 6500 praxis így 2025-re még 800 fiatal háziorvos munkába állása esetén is 3300-ra apad.

Már most 230 praxis tartósan betöltetlen, így 300 ezer embernek nincs megfelelő alapellátása. Ha a tendencia nem változik, ez 2025-ra a tizenötszörösére nőhet – számolgatott dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke.

Az orvoshiány miatt előfordul, hogy egy bőrgyógyásznak, reumatológusnak a sürgősségi osztályon kell helytállnia, az intenzív osztályon pedig megfelelő képesítés nélküli orvosnak kell ellátnia a feladatokat.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ila51
Az ország fele lakatlan lesz , másik fele Lakatos...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
@tivoli: Nekem csak volt főorvosi végzettségű belgyógyász a háziorvosom sajnos nyugdíjba ment most január 1-el. Vele csak az volt a gond, hogy mind két fülén lógott állandóan a mobil, nélkülözhetetlen volt ill. nehezen nélkülözték.
tivoli
@Január: ma, 18:55
Az enyém nem tudom meddig fog még praktizálni, remélem sokáig. A túlzott elfoglaltság rá is jellemző. :-))
Január
@varrólány: Valahol olvastam, hogy a jó orvos már a beteg illatából sok mindent megállapított. Igaz ez régen volt. Lehet, hogy mára már ez is elfelejtődött...- Ma jobban hisznek a gépi diagnosztikának. Pedig, az egész embert kellene nézni, nem csak egy szeletét, mert minden mindennel összefügg.
kkalman
Ezen az állandósuló orvoshiányon, már az sem segít, hogy tőlünk keletebbről jönnek ide orvosok praktizálni. Pár év, míg kiismerik magukat, és ők is tovább állnak.
varirmag
A nyugati országokban azok az orvosok gyógyítanak , akiknek a oktatását mi "fizettük".
Az alacsony bérünkből .Mert amikor a járulékokat,adókat befizetjük (levonják ) nem kérdezi meg senki akarjuk -e ! Elveszi és kész !
Milliárdokat költenek orvosképzésre a mi pénzünkből.
Aztán az orvosok szedik a sátorfájukat és elhúznak,mert ott jól megfizetik őket.
Nem jól van ez így !!!
Fizessék meg itt is az orvosokat,aki meg akkor is elmegy az fizesse vissza a képzése költségeit kamatostól. Akkor lesz pénz az itt maradókra.
És ne jöjjön azzal senki hogy ez röghözkötés, ( el lehet menni tanulni is nyugatra )
Röghöz kötve az orvos nélkül kínlódó betegek vannak !! Akiket magukrahagynak !
agnes200
Régebben ha mentőt hallottam szirénázni, arra gondoltam, hogy menjen már tovább hamar, mert nem szeretem az éles hangját. Pár hónapja ha mentőt hallok, öröm tölt el: még van mentőszolgáltatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok