Egy jóslat szerint tíz év múlva 4,65 millió embernek, azaz a lakosság közel felének nem lesz megfelelő alapellátása – írja a Blikk.

Az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának (Emmi) munkaanyaga azzal számol, hogy egy évtized alatt 4 ezer fővel csökken a háziorvosok száma. A jelenlegi nagyjából 6500 praxis így 2025-re még 800 fiatal háziorvos munkába állása esetén is 3300-ra apad.

Már most 230 praxis tartósan betöltetlen, így 300 ezer embernek nincs megfelelő alapellátása. Ha a tendencia nem változik, ez 2025-ra a tizenötszörösére nőhet – számolgatott dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke.

Az orvoshiány miatt előfordul, hogy egy bőrgyógyásznak, reumatológusnak a sürgősségi osztályon kell helytállnia, az intenzív osztályon pedig megfelelő képesítés nélküli orvosnak kell ellátnia a feladatokat.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ila51
Az ország fele lakatlan lesz , másik fele Lakatos...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Majd jönnek keletről és meglátjuk, hogy értenek hozzá vagy sem. Az elit persze már építi magának a magánklinikát, hogy neki ne kelljen "élveznie" a legatyásodott közgyógyítás vendégszeretetét.
Senara
Nem is kell , addigra kiürül az ország .:-(
vonotok
De lesznek stadionok. Meg kivonat a faluban, meg Paks II . meg éhen pusztult állatok a Hortobágyon.
levi
Nem akkora baj, ugyanis addigra az ország felében nem lesz ember.
eszegfu
Hát ez igazán nem érdekli a kormányt! Gondolom addigra "köd előttem, köd utánam".
Viccen kivül: a mai politikával "csak" az a baj, hogy a választásokig tud gondolkodni. Olyan intézkedéseket, törvényeket hoznak, ami igazából csak 10 év, vagy még több idő mulva "hozza meg a gyümölcsét".
levi
Tudom, hogy nem témába vág, de M1-es valami, csak még nem jöttem rá mi is lehet:
www.youtube.com/watch?v=DCr6s75Uvgw

Videó alatt egy lehetséges válasz:
A NER Nagy Szellemének sámánjai megáldották Ctulablati isten küldöttét, a Nagy Fémkígyót...

MIndenestre megint elértek egy bizonyos szintet :D
ila51
Az ország fele lakatlan lesz , másik fele Lakatos...
miazavalami
@levi: :-) És örömökben táncoltak a fehér ruhás sámánok?
varirmag
Már most sincs tisztességes eü ellátás, CSAK HA FIZETSZ !!!
Fizetsz a szemüvegér!!
Fizetsz a fogorvosnak !!
Az ultrahangra ha szerencséd van 8 hetet kell várni, ha FIZETSZ 3 napot !
Az MR vizsgálatra 4 hónapot kellene várni , ha FIZETSZ 7 napot !
Kórházi, szakorvosi vizsgálatra 2- 4 hónapot, ha nem tudod kivárni, FIZESS és 2-4 nap
múlva a magánrendelőben vagy ugyan az az orvos ,ugyan ott csak pénzért !!!

De TE csak dolgozz,fizess eüt,adót mert az egyetemet fenn kell tartani, az orvosképzést
finanszírozni kell,az ösztöndíjakat ki kell fizetni. Aztán ha beteg leszel , csendben pusztulj el.mert az orvosok elmentek/elmennek külföldre dolgozni, ahol 3 millát is megkeresnek havonta. Aki meg itt marad az CSAK pénzért , magánrendelésen fogad, ha FIZETNI tudsz,ha nem akkor...+
Január
@varirmag: ...+ ... a temetők meg üresek. Azt mondják így is túlnépesedett már a föld. Az egy évi élelmiszer termelés már augusztusra elfogy.
Majd kezdjük ott, ahol őseink abbahagyták pl. a gyógynövény gyűjtögetésnél, ha még lesz hol gyűjtögetni, aztán az emberiség tudása is kikopik...és megérdemli az emberiség amit kap...
tivoli
Érdekes, hogy a dicső, irigyelt nyugaton a legtöbb beteg sokszor el sem jut az orvosig. Diplomás asszisztencia és technikusi gárda intézi a panaszosok gondját baját, orvoshoz akkor kerül csak a beteg, ha kifejezetten szakellátásra van szüksége.
Nátha, torokfájás, sebellátás, ficam, receptírás, hajkorpásodás arrafelé nem háziorvosi feladat.
Január
@tivoli: Talán itt is cél az amerikai egészségügy színvonalának az elérése, nem? Ott a lakosság 40%-ának nincs egészségügyi ellátása...
tivoli
@Január: ma, 13:41
Európáról beszéltem, ahol egyenlőre minden embernek joga van az ingyenes alapellátáshoz.
Amerikában más a helyzet, ott akinek nincs eü biztosítása, az mehet a levesbe. Obama régóta akar valami reformot a helyzet javítására, de nem megy, az Obamacare meg fog bukni a befektető érdekeltek anyagi, üzleti megfontolásából.
tivoli
@Horizont: ma, 14:10
Egy rokonom Eu-s országban, egy kisvárosban él, neki pl. fogorvos a területileg illetékes "háziorvosa". Ha gond van, továbbküldi szakrendelésre.
Nekem szerencsémre kiváló, főorvosi képzettségű belgyógyász a háziorvosom, nála meg pont az a baj, hogy piti megfázásokra kell pazarolnia a drága idejét. Ha véletlenül valami komolyabb probléma adódik a betegnél, kénytelen továbbküldeni szakrendelésre, ahol esetleg kezdő szakorvosokkal találkozunk, akiknek fogalmuk se lenne a beteg diagnózisáról ha a gépek nem segítenének.
Az enyém háziorvosomnak meg kisujjában van az orvoslás csínja-bínja, de hivatalosan az nem számít.
Yoda69
Az jo, mert a masik feleben mar most sincs.
tivoli
@Horizont: ma, 14:37
Mondja is egyszer-egyszer, hogy elmehetne nyugatra ő is. Na nem annyira a pénzért, inkább a megbecsülésért, de már nyugdíjas korú. Nem is tudom mi lesz, ki lesz helyette, ha leteszi a lantot.
tivoli
@Horizont: ma, 15:07
Majd jön a nyugati minta, ahol futószalagon megy a gyógyítás és a beteg orvossal nem is találkozik. Ez a jövőkép.
Dr plágium
Nem lesz semmi gond! Jól képzett betegek vagyunk, majd kapunk pöcsétet és felírjuk magunknak a gyógyszert, megírjuk a szakorvoshoz a beutalókat... :)
tivoli
@Horizont: ma, 15:27
Nem olyan régen volt róla szó, hogy amerikai medi cég terjeszkedne európában, mert otthon már nem elég nyereségesek, kell az új piac. Ebben a rendszerben az a lényeg, hogy gépek vizsgálják, gépek műtik a betegeket, orvos közreműködése nélkül. S, hogy Brüsszelben szigorúan titkosan tárgyalják a bevezetés lehetőségét.
Dr plágium
@Horizont: Áttolódik??? Az orvos ár most is (saját tapasztalatom) kontroll vizsgálatra a magánrendelőjébe rendel vissza :(
Dr plágium
@Horizont: Én is úgy jártam, műtét után megkapta a kis borítékot...mikor mentem a magánrendelőjébe nem volt nálam suska, másnap kénytelen voltam újra menni hogy kitudjam fizetni ( de legalább számlát adott).
varrólány
Régen a jó orvos mindet tudott szinte csak ránézett a betegre és megmondta mi a baja. Ezt már csak én is elmondásokból tudom az idősebbektől.
Most vannak modern vizsgálatok , és vagy megtalálják mi a baj vagy nem ,vagy félre diagnosztizálnak.
Aztán majd a boncolásnál kiderül hogy mi volt a baj!
Január
@tivoli: Nekem csak volt főorvosi végzettségű belgyógyász a háziorvosom sajnos nyugdíjba ment most január 1-el. Vele csak az volt a gond, hogy mind két fülén lógott állandóan a mobil, nélkülözhetetlen volt ill. nehezen nélkülözték.
tivoli
@Január: ma, 18:55
Az enyém nem tudom meddig fog még praktizálni, remélem sokáig. A túlzott elfoglaltság rá is jellemző. :-))
Január
@varrólány: Valahol olvastam, hogy a jó orvos már a beteg illatából sok mindent megállapított. Igaz ez régen volt. Lehet, hogy mára már ez is elfelejtődött...- Ma jobban hisznek a gépi diagnosztikának. Pedig, az egész embert kellene nézni, nem csak egy szeletét, mert minden mindennel összefügg.
kkalman
Ezen az állandósuló orvoshiányon, már az sem segít, hogy tőlünk keletebbről jönnek ide orvosok praktizálni. Pár év, míg kiismerik magukat, és ők is tovább állnak.
varirmag
A nyugati országokban azok az orvosok gyógyítanak , akiknek a oktatását mi "fizettük".
Az alacsony bérünkből .Mert amikor a járulékokat,adókat befizetjük (levonják ) nem kérdezi meg senki akarjuk -e ! Elveszi és kész !
Milliárdokat költenek orvosképzésre a mi pénzünkből.
Aztán az orvosok szedik a sátorfájukat és elhúznak,mert ott jól megfizetik őket.
Nem jól van ez így !!!
Fizessék meg itt is az orvosokat,aki meg akkor is elmegy az fizesse vissza a képzése költségeit kamatostól. Akkor lesz pénz az itt maradókra.
És ne jöjjön azzal senki hogy ez röghözkötés, ( el lehet menni tanulni is nyugatra )
Röghöz kötve az orvos nélkül kínlódó betegek vannak !! Akiket magukrahagynak !
agnes200
Régebben ha mentőt hallottam szirénázni, arra gondoltam, hogy menjen már tovább hamar, mert nem szeretem az éles hangját. Pár hónapja ha mentőt hallok, öröm tölt el: még van mentőszolgáltatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.