Elhunyt Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter – tudatta a család az MTI-vel kedden. Az egykori egészségügyi miniszter, parlamenti képviselőt, kórházigazgatót hétfőn, hosszan tartó súlyos betegség után 69 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Molnár Lajos számos kórház főigazgatói tisztét betöltötte, 2006 áprilisától pedig a Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési képviselője volt. 2006 júniusában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egészségügyi miniszternek jelölte, ezt a tisztet nem egészen egy évig, 2007. április 6-áig töltötte be, két nappal korábban lemondott.

Nevéhez fűződik a több nagy vitát kiváltó egészségügyi törvény kidolgozása, az úgynevezett patikaliberalizáció vagy a vizitdíj bevezetése. Minisztersége alatt csökkentették az aktív kórházi ágyakat, és megváltoztatták az ellátási szinteket, létrejöttek a súlyponti (kiemelt) kórházak és a területi intézmények. 2007. március 8-án jelentette be az ágyszám-csökkentést, továbbá azt, hogy bezár a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet (OPNI), valamint a Svábhegyi 
Állami Gyermekgyógyintézet. A kórházi struktúra átalakításának tervére több városban tartottak demonstrációkat, tiltakozó megmozdulásokat.

Molnár Lajos tervbe vette az egészségügyi reform részeként a egészségbiztosítási rendszer átalakítását is, de a több-biztosítós modellt végül nem támogatták.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
@tivoli: Ne legyél már ilyen "rosszmáju"! Még nem állt fel a rendszer! Most még csak a kórházak maguk között egyeztetnek, de mondhatnám ugy is, hogy harcolnak a megmaradásért...
Egyébként én őszintén sajnálok minden családot -- és ez most pártfüggetlen!!! -- aki elveszti valamilyen hozzátartozóját. Igy nekik is őszinte részvétem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@tivoli: Nem tudok semmit sem hozzátenni a "levezetésedhez", valóban igazad van.
Pontosan tudom, hogy ez a kórház téma nem egyszerüen fekete-fehér. Csupán azért merészeltem ilyen "jót és szépet" tervezni, mert rossznak találom a ktv. kiadási tételeinek csoportositását. Azzal is tisztában vagyok: lerágott csont a focipályák épitése, de mondhatnám a Paks II. is a kiadási oldalon, majd a 16 % SZJA-t a bevételi oldalon. Ugyanis, ha tényleg közteher viselés lenne, akkor az SZJA-nak sávosnak kellene lennie, nem egykulcsunak (amit most megint le akarnak vinni 9 %-ra), igy több bevételhez jutna a költségvetés. (Nem látom pl. a szakképzési hozzájárulás felhasználását sem!) És akkor ott van a különadók (reklám, bank, távközlési), a megemelt élelmiszerfelügyeleti dij, a chips adó, amiből összességét tekintve elég tetemes bevételre tesz szert a költségvetés. Nem vitatom a sport az egyik "ellenszere" lehet a betegségek megelőzésében, de ez a stadionépitésre szánt pénzzel viszont elszaladt velük a ló! Gondolom a fenntartásuk sem kevés...
De mondhatnám: az MNB-re hirtelen rászakadt nyereséget is a devizatartalékok eladásából, melyet nem a saját hasznára kellett volna, ill. kell felhasználnia, hanem növelni kellett volna a ktv. bevételeit. Ugy gondolom ezek tükrében talán a kórházakra többet kellett volna költeni, kevesebbet a stadionok épitésére, mert a bevétel --mégha nem is számszerüsitettem most -- adott volna lehetőséget! ( És akkor ott van a rezsicsökkentés "mellékhatása") Hát ezért voltam ilyen egyszerüen "jó" tervező.
wagabund
Halottról vagy jót,vagy semmit.

Nyugodjék békében.
Feraj49
Hát Én ennél sokkal "szemetebb" vagyok,hogy "nyugodjék békében"-t kívánjak neki.Abba a kórházba kellett volna vinni,ahol elrendelte a kórházi ágycsökkentést, az orvosi és ápolói létszám csökkentést,vagy abba a városba ahol az egyetlen kórházat is bezáratták.. A kis páncélkazettába tehette volna bele az értékeit,amit megvetettek az adófizetők pénzéből a kórházakkal. Állt volna sorba,két évig egy szürkehályog műtétre. /vagy más műtétre/
Manhattan
Nagy divat volt Őt szidni mindenért, pedig Ő volt az egyetlen, aki mert és akart is valamit csinálni úgy igazából az egészségügyben!
Nem véletlenül állt ki érte legtovább Gyurcsány Ferenc is.
Aztán jött a sok lúd disznót győz magyaros pártpolitikai játék, amely a mai napig is tart és az egészségügy romokban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.