Kárpátalja területén több fiatal is megkapta már a behívóparancsot, nagyban zajlik a teljes mozgósítás és egyre több ember veszíti el életét a harcokban. Közben Ukrajnának még több sorkatonára lenne szüksége, mivel a hivatásos és önkéntes állomány nem elegendő a szeparatisták ellen – írta meg Blikk.

Lengyel Zoltán, Munkács magyar nemzetiségű polgármesterének a lapnak tett nyilatkozata szerint a behívóparancsot nagyon kevesen – húsz emberből két-három – írják alá, emiatt a hatóságok már a munkahelyükön is felkeresik a behívottakat.

Január végén Debalcevénél hunyt el egy magyar származású sorkatona, Kovács Adalbert. Ezen a környéken zajlanak a leghevesebb összecsapások. Végül ezen csaták egyikében vesztette életét a 36 éves magyar férfi. Két gyermeket hagyott hátra, kikre ezután ukrán élettársa, Okszana vigyáz. Az asszony a lapnak elmondta, párját mindössze két hónap kiképzés után küldték ki a frontra, ahol az oroszok tankokkal támadtak rájuk. Adalbert végül egy akna miatt vesztette életét. Az elhunyt egyik katonatársa azt is elárulta az élettársnak, hogy párja a harcmezőn vérzett el, miközben épp a sebesült társain próbált segíteni.

A hivatalos értesítőből Okszana elmondása szerint nem derült ki, hogy Adalberttel pontosan mi történt, de az meglepetésként érte, hogy az államtól az elhunyt temetésére mindössze 30 ezer forintnak megfelelő hrivnyát kapott, ezen kívül semmiféle segítség nem jött.

A lapnak a helyiek elpanaszolták, amióta Putyin Budapestről tette meg a felszólítást, hogy adják fel Debalcevét, azóta az ukrán emberek egyértelműen oroszbarátoknak tekintik a magyarokat és nem bíznak meg bennük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.