Parlamenti "képességfejlesztési program" indult a laoszi törvényhozás számára a magyar parlament részvételével, s ennek keretében is tovább erősödnek a magyar-laoszi kapcsolatok – erről számolt be szerdán az MTI-nek telefonon Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke a délkelet-ázsiai országban tett háromnapos látogatása zárónapján.

Németh Zsolt mások mellett laoszi kollégájával, Akhamontrj Kukeóval, továbbá Pani Jathotuval, a laoszi nemzetgyűlés elnökével és Szajacsacsk Szunthone külügyminiszter-helyettessel egyeztetett.

Az elmúlt három napban a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) nevű magyar szervezet kezdeményezésére a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával, a laoszi és a magyar parlament részvételével nemrég indított parlamenti képességfejlesztési program nyitórendezvénye zajlott Laoszban, és ezen vett részt a külügyi bizottság elnöke is. (A programban többek között szerepelt egy tanácskozás a modern törvényhozási modellek, eljárások alkalmazásának tapasztalatcsere útján történő előmozdításáról.)

Németh Zsolt elmondta, remélik, hogy a következő hónapokban elkészülhet egy kézikönyv, amelyet a laoszi parlament hasznosítani tud a működése során.

A magyar-laoszi kapcsolatok az elmúlt években, különösen 2010 után megélénkültek, a közeljövőben várható egy házelnöki látogatás is a délkelet-ázsiai országban – mondta a külügyi bizottság elnöke. Rámutatott a két ország viszonyának sajátosságára, miszerint már a szocializmus időszakában is szoros kapcsolatok álltak fenn, s ennek jótékony hatásai olyan formában is jelentkeznek, minthogy a laoszi külügyi bizottság elnöke beszél magyarul.

Németh Zsolt kiemelte, hogy az elmúlt években elindult a Stipendium Hungaricum nevű felsőoktatási ösztöndíjprogram, amelynek keretében évente tizenöt laoszi diák tanulhat Magyarországon, és első csoportjuk szeptemberben már meg is érkezett. Hozzátette: "ez azért is örvendetes, mert a szocializmus évtizedeiben nagyon sok hasonló diák tanult Magyarországon, ennek hagyománya van, és komoly befektetés a jövőbe".

A külügyi bizottság elnöke hangsúlyozta, a laoszi-magyar együttműködés harmadik fontos területe a gazdaság. Felidézte, hogy Magyarország már lebonyolított Laoszban egy sikeres kötött segélyhitel-programot. Németh Zsolt rámutatott arra, hogy Laoszban különösen nagy az érdeklődés a mezőgazdasági jellegű programok iránt, hiszen a délkelet-ázsiai ország is jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, és azt a sajátos tudást, amellyel Magyarország bír, jól tudja hasznosítani.

Jövőre Laosz tölti be a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) elnöki teendőit, tehát a magyar-laoszi megélénkülő kétoldalú kapcsolatok azt a lehetőséget is magukban hordozzák, hogy Laoszon keresztül az egész ASEAN-nal közelebbi viszonyba kerülhet ebben az időszakban a magyar diplomácia – tette hozzá Németh Zsolt.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Híííjjjj, de örülök neki, azonban van még mit tenni, ne üljetek a babérokon, mi van a Magyar-Bangladesi Baráti Társasággal, hol van a magyar-mongol ipari együttműködési megállapodás, hol tart a magyar-albán űrtechnológiai megállapodás, mi ?
Knapp75
Titánia pedig Gumiparttal ápolt remek kapcsolatokat!

Éljen Titánia, éljen a Főtitán!
pbalage
@Mirabilis: pff... ez elméletileg egy 2005-ben alakult szervezet, de azt egyáltalán nem értem, hogy mi a francért állnak össze a fidesszel.
Dr. Felipe
Gondolom lőrés szemű csapajev elvtárs tartja a "mítinget", asszisztál habony korona vitrinőr nővér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.