Pótolhatatlan kora középkori szakrális régészeti maradványokat romboltak le a szegedi Dóm tér átépítése közben – írja a hvg.hu.

Lajkó Orsolya régész már tavaly decemberben arról beszélt egy konferencián, hogy a beruházást megelőző ásatás közben a lelőhely feltételezések szerinti legkorábbi maradványaira bukkantak.

Miután ezt bejelentették az örökségvédelmi szakhatóságnak, terepszemlét tartottak. Ezt követően döntöttek úgy, hogy a maradványokat elbontják, ezzel elvetve a későbbi feltárás lehetőségét – olvasható a lap cikkében.

A Magyar Régészeti Szövetség elnöke, Lassányi Gábor azt mondta, senki nem jelezte feléjük, hogy gond van, és ők csak akkor tudnak lépéseket tenni, ha erre felkérik őket.

A falmaradványokból legalább mintát tudtak venni, amiket a Debreceni Tudományegyetem Ásvány-és Földtani Tanszékén vizsgáltak meg. A habarcsminták hidraulikus vizsgálata szerint nem zárható ki, hogy a maradványok 12. századiak vagy annál is korábbiak is lehetnek. Most már csak abban bízhatnak a régészek, hogy a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai Tanszékén pontosítani tudják a leletnek legalább a korát.

Noha a jogszabályok szerint törvényt nem sértett a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a régészek szerint ez a terület annyira gazdag leletekben, hogy mindenképpen megérte volna, hogy a hatóság ne a megfigyelés, hanem a feltárás mellett döntsön. Az előbbi azt jelenti, hogy régészeti szakemberek a beruházás kivitelezése közben dolgoznak, és ha menet közben találnak valamit, a jogszabályban előírt idejük van arra, hogy a munkájukat végezzék – írja a hvg.hu.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Captain Blood
Sándor György klasszikus: " A hülyeség, ha nem is xilofonozik, de foszforeszkál"!
Élő példa a győri Dunakapu tér!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.