Hatvanmillió forintot csalt el egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei betegszállító társaság, amely hamis adatokkal, jogosulatlanul vett fel egészségpénztári támogatást – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

Jánvári Regina elmondta, hogy a kft. ügyvezetői a fekvőbeteg- és a járóbeteg-szállításhoz használt járművek kilométer-teljesítményét hamisították meg.

A cég egészségügyi ellátással foglalkozott, főként Hajdú-Bihar és Békés megyében vitt betegeket egészségügyi intézményekbe és azokból vissza az otthonukba. Fő tevékenységi köréhez kapcsolódóan jogosult volt az Egészségbiztosítási Alapból költségvetési támogatást igénybe venni.

A minél nagyobb támogatási összeg elérése érdekében a cégvezetők hamis adatokat szolgáltattak, járműveik megtett kilométerénél lényegesen többet számoltak el.

A százados tájékoztatása szerint kiderült, hogy egyes betegszállító kocsik menetlevelén szereplő és a szervizkönyvben feltüntetett kilométeróra-állás nem azonos. Hasonló eltérés jelentkezett a járművekbe szerelt GPS-készülékek adatai esetében is az ellenőrzés elemzése során. A sofőrök elmondták, hogy nem minden esetben kellett kitölteniük a menetlevélen a kilométeróra állásának rovatát.

Az ügyben a NAV pénzügyi nyomozói harminc tanút hallgattak meg és az okozott kár megtérülése érdekében zár alá vették a kft. tizennégy betegszállító autóját.

A vállalkozás két tulajdonosát és egykori kolléganőjüket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják.

A sajtóreferens hozzátette: a gyanúsítottak igyekeztek menteni vagyonukat, így például gyermekeikre próbálták íratni ingatlanjaikat, de két személyautót, két motorkerékpárt és három ingatlant zároltak tőlük, 24 millió forint értékben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.