Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szerint testi és lelki bántalmazásban is részük lehetett a náluk tanuló diákoknak. A Bencés Gimnáziumban egy évtizeddel korábban történt atrocitásokra azután derült fény, hogy az egykori tanulók felkeresték a főapátot, és beszámoltak neki középiskolai élményeikről. Az érintettek közül többen a kollégiumi élet velejárójaként tekintették a prefektus közeledését, ezért csak felnőtté, apává válásuk után jutottak el arra a pontra, hogy beszéljenek a kollégiumban történtekről.

Várszegi a Nők Lapjának elmondta, hogy a prefektus lelkileg zsarolta a fiúkat. „Azt akarta, hogy érzelmi kapcsolatba kerüljenek egymással, vonódjanak be egymás életébe, feltétel nélkül fogadják el őt, mert csak így tudnak előrehaladni. Nagyon erős elvárásai voltak a vele való kapcsolat minőségét illetően, azt mondta a diákjainak, hogy ezen keresztül mérhetik le, hogyan fognak majd viszonyulni az életükben az emberekhez, ha most nem figyelnek rá, akkor másokra sem tudnak majd figyelni, ha őt nem tudják szeretni, akkor másokat sem tudnak majd.”

Ezen kívül fizikai bántalmazásokról is beszéltek a már felnőtt korú sértettek. A főapát szerint „illetlen érintések” érték a fiúkat, ami a szexuális zaklatás alatt általában értett „durvább praktikákhoz” képest nem tűnik olyan borzasztónak, de egy érintés is lehet súlyos dolog. Bár a hatvan egykori diák közül, akiket felkerestek az ügy kapcsán, egy sem számolt be erotikus közeledésről, mégis mindegyiküket trauma érte.

„Célunk az, hogy minden diákunk legyen tisztában a veszélyforrásokkal és meg is tudja magát védeni. Ebbe a munkába a szerzetesek és az iskola mellett a szülőket is be kell vonnunk. Ami pedig a rendtársunkat illeti, noha az egyházi bírósági eljárás még nem fejeződött be, ő nemrég bejelentette, hogy elhagyja a rendet.

– zárta nyilatkozatát Várszegi Asztrik.

 Mindeközben feljelentéskiegészítést rendelt el a Győri Rendőrkapitányság a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tíz éve történt cselekménysorozat ügyében, miután a sajtóból tudomást szereztek arról, hogy a főapátság belső vizsgálatot rendelt el kiskorú veszélyeztetése miatt – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.

Kocsis Tünde elmondta, hogy a vizsgálat célja a körülmények kivizsgálása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, tájékoztatják a főapátságot arról, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, emellett tájékoztatást kérnek a főapátságtól az akkori eseményekről.

A Pannonhalmi Főapátság hétfő este közölte az MTI-vel, hogy tavaly októberben belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetése miatt egy szerzetes-nevelőtanár ellen, miután Várszegi Asztrik főapát tudomására jutott egy tíz évvel ezelőtti cselekménysorozat.

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának a médiával kapcsolatot tartó munkatársa a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire hivatkozva nem közölte, hogy a kiskorú veszélyeztetése ebben az esetben pontosan mit jelent, hány akkori gyermek érintett és mit derített ki a vizsgálóbizottság.

Úgy fogalmazott, hogy "körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették". Rendőrségi eljárás azért nem indult, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést – tette hozzá akkor Papp Áron.

A belső vizsgálat következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Miért nem lehet ezeket a ,,csuhásokat,, eltiltani a gyermekektől???
,,Szemforgató hazug papok,,!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.