A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 6 millió dollárt adna a Golgotáért, Pákh Imre, magyar származású amerikai műgyűjtő pedig 9 milliót kér a Munkácsy Mihály által festett képért – mondta Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke kedden az M1 aktuális csatorna esti hírfolyamában.

Az alelnök hozzátette: a Debrecenben megtekinthető Krisztus trilógia tagjáért, a Golgota című festményért az MNB csak annyit adhat, amennyit az állam meghatároz, ezt egy kormányrendelet rögzíti. A jogszabályt tavaly júliusban egészítették ki; eszerint három igazságügyi műtárgy-becsüsnek kell értékelést készítenie a műtárgyról, és ennek alapján lehet dönteni az árról – emlékeztetett Gerhardt Ferenc.

A becsüsök egy árintervallumot adnak meg. Ez esetben a felső határ a 6 millió dollár, az MNB igazgatósága ennek alapján hozta meg a határozatát arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank ennyit fizethet érte, többet nem.

Az MNB alelnöke hozzáfűzte – a szakértők kijelölését ért sajtókritikákra reagálva –, hogy a már említett kormányrendelet előírása szerint a témafelelős, jelen esetben a Szépművészeti Múzeum felállít egy hármas bizottságot, amely kijelöli a három igazságügyi műtárgy-becsüst, és ők állapítják meg az árat. Vagyis: többszörös szűrőn megy keresztül a folyamat.

Megjegyezte: természetes dolognak tartja, hogy a becsüsöket az ország a saját becsüsei közül választotta. Utalt ugyanakkor arra is: Pákh Imre az árbecsléssel kapcsolatban a "független becslés" relativitását emlegette. Erre nem lehet mit mondani, mivel a három becsüs az ország legmegbecsültebb szakértői közé tartozik ezen a területen – mondta az MNB alelnöke.

A Krisztus Pilátus – a trilógia másik darabja – 5,7 millió dollárért került kanadaiból magyar tulajdonba, és ez a piaci ár – mondta az MNB alelnöke. Ami önmagában is jelzésértékű, és ez is a 6 millió dolláros limiten belül van.

Gerhardt Ferenc jelezte ugyanakkor, hogy Pákh Imre többször is beszélt arról, hogy lenne vevő a Golgota című képre. Egy amerikai szervezetet említett tavaly márciusban, amely "bejelentkezett" a szóban forgó képért. De már egy Svájcban élő orosz multimilliárdos is érdeklődik a kép iránt a mostani tulajdonos szerint.

Az MNB alelnöke lát esélyt arra, hogy a trilógia Debrecenben együtt maradjon.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Ennyiért én is festek egyet. Az lesz a címe hogy, A felcsúti pogány Madonna Poncius Pilátus előtt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
agnes200
Ha az MNB-nél mutatnak ki elkölthető pénzt, akkor méregdrága műkincseket vásárolnak belőle, ha a kormány kezébe kerül elkölthető pénz, akkor stadionokra megy. Lehet választani.
agnes200
Tűnődöm: ha egy szegényember műkincsekre költene, azt mondanánk neki, hogy először tataroztassa inkább a házát, hozza rendbe az egészségét, a fogsorát, vegyen a gyerekének normális taneszközöket, stb. És ha még marad pénze, akkor természetesen, vegyen belőle festményeket.
Ha egy államháztartásról van szó, akkor vajon miért nem lehet racionálisnak lenni?
volvós
Agyament Matelcsigyurikám !!! Elmentoek otthonról ???
Mi a bánatnak kell egy festmény egy lepusztult
budapesti elmegyógyintézetben, valamelyik saját szobádba ???
Kérdezd meg az ápoló bácsikat !
karma1
Eltolcsi, a felmenoidet nem akarnad forintositani? Mert azt elkezdhetned!
Senara
Megveszi az biztos , csak még tárgyalás kérdése a vételárból mekkora összeg kerül egy alapítvány számlájára .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.