Az MSZP választ vár arra, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter miért nem hajlandó megosztani az Országgyűlés szakbizottságával azokat az információkat, amiket a kormányülésen ismertetett a Gripen vadászrepülőgépeket ért sorozatos balesetek ügyében. 

A szocialista Demeter Márta szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, az MSZP kedden hivatalosan is kezdeményezte, hogy az Országgyűlés Honvédelmi bizottsága hallgassa meg Hende Csaba minisztert a magyar Gripeneket ért sorozatos balesetek és meghibásodások hátteréről. A tárca vezetője azonban nem jelent meg az ülésen, a bizottság fideszes többsége pedig leszavazta a Gripenek ügyének napirendre vételét.

A szocialista országgyűlési képviselő közleményében feltette a kérdést: Hende Csaba miért nem vállalja fel, hogy zárt bizottsági ülésen válaszolja meg a legalapvetőbb kérdéseket? Nevezetesen, hogy az ilyenkor szokásos eljárásrendnek megfelelően mindent megtettek, illetve megtesznek-e a hasonló esetek elkerülése, a pilóták és a gépek biztonsága érdekében. Esetleg titkolnivalója van Hende Csabának, ezért maradt távol a mai bizottsági ülésről? – firtatta.

Az ellenzéki politikus szerint a honvédelmi miniszternek arról is számot kell adnia, hogy az utóbbi időszak balesetei és meghibásodásai összefüggésben állnak-e az elmúlt öt év megszorító intézkedéseivel, amelynek során 250 milliárd forintot vontak ki a honvédelemből, megnövekedett a fluktuáció és óriásira nőtt a létszámhiány.

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája múlt szerdán Kecskeméten kiképzési repülésre szállt fel. Nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így "félállásban" maradt. A pilóta végül hasraszállást hajtott végre a repülőgéppel a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált.

A magyar légierő egy másik Gripen vadászgépe május 19-én Csehországban túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.