Határozati javaslatban kérné fel több fideszes képviselő a kormányt, hogy vizsgálja meg, a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatása felfüggeszthető-e addig, amíg ki nem derül, hogy tiltott pártfinanszírozásban részesült-e az Európai Bizottságtól.

Az erről szóló indítványt az egyik előterjesztő, Németh Szilárd (Fidesz) ismertette, "kis szélsőbaloldali" pártként jellemezve Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök pártját. Hangsúlyozta, a volt kormányfő cégének adott 1,5 milliárd forintos európai megbízás olyan "arcátlan", amely az európai és magyar törvényekkel is ellenkezik és meg kell akadályozni.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára azt mondta, a kormány ugyan még nem alakította ki végleges álláspontját az előterjesztésről, de szerinte a kabinet elfogadja és teljesíti majd a határozati javaslatban szereplő felkérést.

A vitában a kormányoldal részéről Petneházy Attila (Fidesz) és Vejkey Imre (KDNP) érvelt az indítvány elfogadása mellett.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) felszólalásában ugyanakkor azt mondta, pártja további pontokkal javasolja kiegészíteni az előterjesztést, amelyek arra vonatkoznak, hogy a kormány vizsgálja meg, hogy az "állami föld- és trafikmutyi", továbbá más gazdasági szektorok átalakítása, valamint a "miniszterelnök baráti körébe tartozó személyek" biztosítottak-e bújtatott támogatást a Fidesznek.

A jobbikos Novák Előd elfogadhatatlan kormányzati pótcselekvésnek nevezte a javaslatot, miközben szerinte a kabinet továbbra is adós Gyurcsány Ferenc elszámoltatásával. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, "a fideszes oligarchák pénzelése" nem minősült-e szintén bújtatott pártfinanszírozásnak és azt nem kellene-e szintén vizsgálni.

Novák Előd felszólalásában rövid időn belül kétszer is használta a "cigánybűnözés" kifejezést, ami miatt az ülést vezető Latorcai János figyelmeztette az ellenzéki képviselőt és felszólította, hogy ne használja ezt az Országgyűlésben nem megengedett kifejezést. A jobbikos politikus beszéde folytatásában eleget tett a felszólításnak, véleménye kifejtését követően szavait azonban azzal zárta: "a cigánybűnözés igenis létezik". Latorcai János ezt követően kizárta az ülésnapról Novák Elődöt.

A jobbikos képviselő utóbbi kijelentéseit később frakciótársa, Szilágyi György is megismételte, amiért Latorcai János őt is kizárta az ülésnap vitáiban történő felszólalásokról.

Ezt követően Vejkey Imre mellett Schiffer András (LMP) és Bárándy Gergely (MSZP) is elítélte a jobbikos képviselők kijelentéseit, Németh Szilárd pedig úgy fogalmazott, a parlamentben nincs szükség neonácikra. "A lehető leghatározottabban elutasítjuk a cigányozást és a zsidózást" – mondta.

Az LMP véleményét kifejtve Schiffer András azt mondta, az Európai Bizottság helytelenül döntött, amikor egy pártpolitikus cégének adott megbízást, hiszen a testületnek élen kellene járnia az összeférhetetlenségi szabályok betartásában. Az ellenzéki politikus ugyanakkor arra is kitért, hogy egy párt törvényesen elnyert állami támogatásának ügyében csak a számvevőszék jelentése alapján lehetne eljárni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
Lázár ripacskodik , kamu önkritikával . Pártunk és kormányunk konzultációs levelek visszaküldési határideje előtt MÁR kerítést építene , Altust támadja a kormánypárt mikor már mindenki tudja a pénzt többen kapják és nem lopásuk ellenőrzésére fordítják . Jobbik is Gyurcsány elszámoltatását követeli !!! Pont most ? . Nagyon nagy bajban vannak nem kapnak pénzt , ők tudják , mi még nem , de ha megtudjuk indoklásnak ott lesz Gyurcsány .
kakaósbögre
mégaszondja "kis szélsőbaloldali"...mondja ezt egy nyíltan idegengyűlölő párt olyan képviselője aki annyira alacsony támogatottsággal rendelkezik hogy a saját választókerületében csak a "futottak még" kategóriát bírta erősíteni...
Mobil123
Vajon mit fog szólni az EU ehhez? Közvetlen módon nekik, ellenük szól.
Senara
Lázár ripacskodik , kamu önkritikával . Pártunk és kormányunk konzultációs levelek visszaküldési határideje előtt MÁR kerítést építene , Altust támadja a kormánypárt mikor már mindenki tudja a pénzt többen kapják és nem lopásuk ellenőrzésére fordítják . Jobbik is Gyurcsány elszámoltatását követeli !!! Pont most ? . Nagyon nagy bajban vannak nem kapnak pénzt , ők tudják , mi még nem , de ha megtudjuk indoklásnak ott lesz Gyurcsány .
papa.49
,,Összedolgoznak a fütyisz, meg a rosszabbik,, vállvetve küzdenek, sőt már az lmp. is felsorakozik, igaz csak szőrmentén, de már ott van...Mindenek mellett minek kellett a levelezés, mikor már régen eldöntötték, hogy ,,kerítenek,,...
Freewolf
Szóval már a parlamentben sincs szólásszabadság. Mit várjunk el a közéletben akkor? Aki nem a holdon él, az tudja, hogy Novák valódi problémát említett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.