A közép-európai régió energiabiztonsága érdekében tett lépésekért elismerést kapott Magyarország Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettestől – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek pénteken Dubrovnikban tartott kétoldalú találkozójukat követően, amelyen szóba került a védelmi együttműködés és a vitás kérdések is. 

A Croatia Forum elnevezésű, kétnapos nemzetközi kül- és biztonságpolitikai tanácskozás alkalmából Horvátországban tartózkodó Szijjártó Péter a védelmi együttműködésről szólva leszögezte, hogy az zökkenőmentesen halad. Kifejtette: Magyarország teljesíti azokat a vállalásait, amelyeket a tavaly szeptemberi, walesi NATO-csúcstalálkozón, illetve az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek májusi antalyai fórumán tett. Emellett a külgazdasági és külügyminiszter megemlítette, a találkozón Nuland kiemelte az együttműködést a terrorellenes küzdelem terén, amelynek keretében Magyarország 150 katonát küld Irakba az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harchoz.

Szijjártó szerint nincs miért aggódnia Amerikának

Az Egyesült Államok és Magyarország közötti vitás kérdésekkel kapcsolatban az amerikai államtitkár-helyettes a magyar választási rendszer, a médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás témakörét hozta fel. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter világossá tette Nuland számára: ezeken a területeken a magyar jogszabályok és a jogszabály-alkalmazási gyakorlat teljes mértékben kiállja az európai jogszabályok és értékek próbáját. "Magyarország egy modern demokrácia, ahol a demokratikus intézmények jól működnek" – hangsúlyozta. Szijjártó Péter azt mondta, a két ország között több területen fennmaradtak a viták, mindazonáltal megállapodtak abban, hogy szorosan együttműködnek a jövőben is, és folyamatos konzultációt tartanak fenn a kétoldalú politikai kérdésekben.

Az egyeztetésen szóba került az ukrán válság is, a külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban tájékoztatta Nulandot arról, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. az első az olyan európai uniós vállalatok sorában, amely megállapodást kötött az ukrán Naftogazzal a reverz gázszállítások jogi kereteinek tisztázása érdekében. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország soha nem fog fegyvereket szállítani Ukrajna területére, és szomszédos országként Magyarország számára egyedül a békés megoldás elfogadható.

Bolgár kollégájával, Daniel Mitovval az illegális bevándorlás elleni küzdelem terén megvalósítandó szoros együttműködésről egyeztetett a külgazdasági és külügyminiszter. Emlékeztetett arra, hogy Bulgária is komoly bevándorlási nyomásnak van kitéve, Szófia is kerítést épít Törökországgal határos területén, így a két ország hasonló eszközt vet be az illegális bevándorlási nyomás kezelésére.

Hashim Thaci koszovói külügyminisztert Szijjártó Péter kétoldalú találkozójukon biztosította arról, Magyarország továbbra is támogatja Koszovó európai integrációs törekvéseit. A tárcavezetők megállapodtak abban, hogy a két ország még idén gazdasági együttműködési megállapodást ír alá.

Rui Machete portugál külügyminiszterrel a görög adósságválságról és a Tunéziában kialakult helyzetről egyeztetett a külgazdasági és külügyminiszter.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Nekünk viszont annál több okunk van !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bra048
Nagy örömömre szolgál, hogy ennyi jelentős ország képviselőivel tudott találkozni a
"Szógyártó" úr. Különösen Albánia és Koszovó érdemel figyelmet...
volvós
@zöldszem: 10:15

Ezen a képen látok 1 Férfit és 2 Nöt...
Nos...az a férfi nem szijjártópeti ...:-)))
Tényfeltáró
@bra048: Írhattál volna szargyártót is.
kkalman
Pedig volna miért aggódnia Amerikának. Ha másért nem, akkor a sérült demokráciáért. Csak nehogy idejöjjenek helyreállítani a demokráciát, mint tették már sok országban. Az eredmény ismert.
bra048
@Tényfeltáró: A tagnapi 22.58-ra, Azért nem irtam, mert nem akarok részt venni a ...
dobálásban. Egyébként meg elég "cikornya" (ciki) nekünk, hogy ilyen fiatal, s csak a kommunikációhoz állítólag értő tisztségviselőnk van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.