A hőség és az oxigénhiány miatt tömegesen lettek rosszul kedden és szerdán a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. üzemében a dolgozók; a cég vezetése azt ígérte, csütörtökre mobil klímákkal oldja meg a szellőztetést – közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi elnöke szerdán az MTI-vel.

Marsitsné Horváth Marianna elmondta, hogy kedden 30-an, szerdán 28-an panaszkodtak rosszullétre az autóipari vállalat üzemében, mert nincs szellőztetés az üzemben. A 2018-ra elkészülő új csarnok építési munkálatai miatt ugyanis lefalazták az ablakokat.

Az érdekképviselet vezetője jelezte: korábban azt az ígéretet kapták a vezetőségtől, hogy május végére megoldják a szellőztetést.

Beszámolt arról, hogy folyamatosak a konzultációk a vezetőséggel az ügyben, ám mivel semmi sem történt, az illetékes munkavédelmi felügyelőséghez fordultak. Kedden a hatóság munkatársai 35 fokot mértek a csarnokban – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a szakszervezet szerdán értesítette az európai üzemi tanácsot és a svéd anyavállalat szakszervezetét is a történtekről.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint nyomásra a munkáltató felkérte a Misszió Mentő Betegszállító és Szolgáltató Kft.-t, hogy 24 órás ügyeletben egy autóval legyen jelen a gyár területén, és segítsen azoknak, akik rosszullétre panaszkodnak.

Marsitsné Horváth Marianna úgy tudja, az éjszaka át fogják szellőztetni az üzemet, csütörtökre beszerelik a mobil klímákat, amelyekkel megoldódik az üzem levegőztetése és a hőmérséklet csökkentése.

Az MTI kereste a vállalat vezetőségét, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon, jelenleg mintegy 1800 embernek ad munkát.

Az idén februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Frank Kohrs, az Autoliv európai biztonságiöv-gyártásért felelős alelnöke bejelentette, hogy a jelenlegi 19 ezer négyzetméteres sopronkövesdi gyárat 15 ezer négyzetméteres csarnokkal bővítik. A 11 milliárd forintos beruházást 1,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány. A bővítéssel a tervek szerint hétszáz új munkahelyet teremtenek.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
Hja kérem, ahol a munkavállaló jogait egyszerűen eltörölte a kormány, ott bármit meg lehet tenni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Anna Mária
Hja kérem, ahol a munkavállaló jogait egyszerűen eltörölte a kormány, ott bármit meg lehet tenni.
m.macskosz
@Anna Mária: Tegyük hozzá, hogy g.gaskóistván, g.parraghlászló és g.dávidferenc szívélyes közreműködésével!
Anna Mária
@m.macskosz: Sosem felejtjük el az urakat!
emerencia
Évek óta hallani pletykákat rosszul fizető, embernyúzó, liberális demokráciákból származó munkahelyekről. Az ember hajlamos azt hinni, hogy egy multinál az anyaországihoz hasonlóan bánnak a munkaerővel, tehát inkább csak egy multiellenes mese az egész. Pedig a szomorú valóság az, hogy egy mai közvetlen magyar vezető annál sikeresebb ezeknél a cégeknél, minél több embernyúzó, "fegyelmező" intézkedést hajt végre a dolgozók rovására. (Tisztelet a ritka kivételeknek.)

A gyárakban csak akkor tör ki egy rövid botrány, ha mentőt kell hívni egyszerre több munkatárshoz. ):
Vannak azonban olyan munkahelyek, ahol szemünk előtt gyötrik a dolgozókat:

Egy neves, több ezer négyzetméter eladóterű vidéki áruházban pl. nehezményezték az eladók, hogy miért csak egyetlen, kivételezett osztályon lehet ülve kezelni a számítógépet a több mint 12 órás műszak alatt? A vezetőség válasza: elvették ezt az egyetlen lehetőséget is. A silány minőségű lábtörő cipőt viszont kötelező viselni akkor is, amikor a munkavégzés nem indokolja, légkondi nincs a könnyűszerkezetes csarnokban, az áruelhelyezést pedig nem sikerült az áruház megnyitása óta biztonságosan megszervezni. Mindez a vásárlók szeme előtt folyik az eladótérben. Mindenki úgy tudja, hogy egy eladónak nincs joga a biztonságos, egészséges munkakörülményekre ahhoz, hogy szakszerűen, kedvesen, jókedvűen, udvariasan szolgálja ki a vásárlókat..
papa.49
@emerencia: Nálunk még a ,,vadkapitalizmus,, van még nincs értéke a jól képzett munkáskéznek, se annak hogy az emberek örömmel menjenek dolgozni, csak a MINÉL NAGYOBB PROFIT, A LÉNYEG!!!
hetöndöe
@emerencia: Az illiberális magyar demokráciából "származó" magyar munkáltatók még sokkal rosszabbak.Természetesen tisztelet a kivételnek.:-)))
emerencia
@hetöndöe: Sokan pendliznek a teljesen bejelentő, kevés fizetést nyújtó multi és az ideig óráig csábító borítékos pénzt fizető magyar vállalkozó között. A végén rájönnek, hogy egyik sem biztosítja a megélhetést, irány a külföld.
hetöndöe
@emerencia: Személyes és szomorú tapasztalatok mondattták a fentieket velem.A magyar munkáltatónál szemetebbet nem hordott még a hátán a föld.
emerencia
@hetöndöe: Egyik kutya, másik eb. Volt szerencsém mindkettőhöz.
micfild
@Anna Mária: Nem feltétlenül kell ezért a kormányt hibáztatni...
Itt a vezetés a baromállat és egy csepp józan paraszti esze sincs.
és szerintem ez nem munkavállalói jog.. már hogy legyen szellőzés, hanem munkavédelmi előirás is.
Ahogy a védőital is.
Télen is kell szellőzésnek lennie...
Ha megbüntetnék a céget jó sok millióra... mindjárt megoldodna a szellőzés...
Egyébként pusztán a hőségtől kevésbé lehet rosszul lenni.. főleg tömegesen... Az oxigénhiánytól annál inkább. A cikkben pedig szerepel, hogy az oxigénhiány is.

az én melóhelyemen sincs klima.. pedig irodai meló... vannak ventilátorok az ablakok csak résnyire nyithatóak... kibirhatatlan a meleg...és az oxigénhiány...a venti is a forró levegőt kavarja csak... El még nem ájult senki, de mindenkinek olyan a feje, mint egy zombinak.
micfild
@hetöndöe: Igy van...
Maximálisan igazad van. Sajnos én is ezt tapasztaltam... és szerintem sokan mások is.
mindenes46
@emerencia: Így senkit nem megnevezve alaptalan vádaskodás !
Anna Mária
@micfild: A baromállat vezetés nem tudná hozni a formáját, ha a munkavállalónak lennének jogai és valódi képviselete.
szaboria1
@micfild: De kell hibáztatni mert a munkatörvényét nem a dolgozók védelmére alakították ki.
Levendula
Ha jól vagyok informálva, ez egy svéd cég...
Hogyha ezt meg mernék tenni Svédországban, befalazott ablakok egy műhelycsarnokban, akkor a cég tulajdonosait bilincsben vinnék el...
schalkferenc1122
Ajajj!! De hiányzik a gyárakból a régi jó szakszervezet,ami az emberek érdekeit védte!Vajon miért is nem engedik őket be a gyárakba??Elgondolkodtató!
m.macskosz
@hetöndöe: tegnap, 21:49
"A magyar munkáltatónál szemetebbet nem hordott még a hátán a föld."
Annál már csak azok a csicskák szemetebbek, "akik" a külföldi tulajdonos magyarországi megbízottai, képviselői: általánosságban a menedzsment.
hetöndöe
@schalkferenc1122: A törvények lehetővé teszik,csak a magyar melós képtelen összefogni és érvényesíteni a jogait.
micfild
@Anna Mária: A dolgot már akkor elbactuk amikor szétzilálták a szakszervezeteket.
én még emlékszem anno.. a kollégáim pezsgőbontására... akik ünnepelték, hogy megszünt a szakszervezet,
mi bactuk el. mert hagytuk, hogy igy legyen
Anna Mária
@micfild: Bizony!
Sok-sok olyan esetet lehetne említeni, amikor a tisztelt magyar állampolgár azon örömködött, hogy éppen a nyakára teszik a kést.
m.macskosz
@hetöndöe: @schalkferenc1122: A szakszervezet '56 óta nem szólt másról, mint hogy a befizetett járulékokból ajándékcsomagot, nyaralást és rendkívüli segélyeket osztogatott. A rendszerváltás óta meg csicskája a mindenkori kormánynak. :(
emerencia
@mindenes46: Nyilvánosság előtt zajlik. Ha kinyitod a szemed, rájössz, hogy nem vádaskodás.
emerencia
@micfild: Nem, de az is lehetne. A jelenség általános.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.