Befejezte a tavalyi választások lebonyolítására fordított 17,3 milliárd forint felhasználásának ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a jelentés szerint a pénzek elköltése – a feltárt hiányosságok ellenére – döntően célhoz kötött, szabályszerű volt – közölte az ÁSZ a hírportálján csütörtökön.

A számvevőszék a jogszabályban előírt kötelezettségének eleget téve ellenőrizte a 2014. évi országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választására fordított pénzek felhasználását, 2013. június 21-étől az önkormányzati választásokat követő elszámolási időszak végéig.

Az ellenőrzésben a Nemzeti Választási Iroda, valamint 26 kiválasztott területi és helyi választási iroda, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és az Igazságügyi Minisztérium volt érintett.

Az ÁSZ megállapította: a parlamenti, az európai parlamenti, az önkormányzati és nemzetiségi választások pénzügyi tervezése, a választásra biztosított források elosztása és az előirányzatok kezelése a jogszabályoknak megfelelően történt. A pénzek felhasználása – a gazdálkodási és ellenőrzési jogkörök gyakorlásánál feltárt hiányosságok ellenére – döntőrészt célhoz kötötten történt.

Az összegzés szerint az országgyűlési választáson az elszámolásokat a választási szervek elkészítették, azonban a jogszabályban előírt tartalmi követelményeket és elszámolási határidőt nem minden esetben tartották be. A pénz felhasználásának és elszámolásának utólagos – szervezeten belüli – ellenőrzéséről a választási szervek többsége gondoskodott.

Az európai parlamenti választásra fordított pénzek felhasználásának ellenőrzése a közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzések esetén nem tárt fel jogszabálysértő gyakorlatot. Az elszámolásokat az ellenőrzött szervezetek az előírt tartalommal – a jogszabályi határidőt néhány esetben túllépve – elkészítették. A területi választási irodák a helyi választási irodák többlettámogatási igényeinek felülvizsgálatánál szabályszerűen jártak el. A pénzeszközök felhasználásának és elszámolásának utólagos ellenőrzéséről az ellenőrzött szervezetek többsége gondoskodott.

Az önkormányzati választásra fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy az elszámolásokat az ellenőrzött szervezetek az előírt tartalommal elkészítették, a jogszabályban előírt elszámolási határidőt azonban nem minden esetben tartották be. A pénzeszközök felhasználásának és elszámolásának utólagos ellenőrzéséről a választási szervek többsége gondoskodott.

A számvevőszék utóellenőrzés keretében értékelte az előző, 2010-es országgyűlési, valamint önkormányzati és nemzeti, etnikai kisebbségi képviselő-választás ellenőrzése során megfogalmazott javaslatok hasznosulását is, ennek keretében a közigazgatási és igazságügyi miniszternek címzett javaslatok hasznosulását a jogutód szervezetnél, az Igazságügyi Minisztériumnál ellenőrizte.

Az azóta eltelt időszakban bekövetkezett jogszabályi változások miatt négy korábbi javaslat megvalósítása okafogyottá vált. Egy javaslat hasznosítása megtörtént, a pénzügyi tervezés egységes elveinek meghatározására vonatkozó javaslatot azonban nem hasznosították – olvasható az ÁSZ jelentésének összefoglalójában.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Tehát az ÁSz megállapított, hogy semmi baj sem volt a fidesz választási csalásával! JUHHÉ!
világlátó
Ez az összeg egy modern, közúti és vasúti híd ára.
Sem érdemes és előremutató választási eredmény sem hozott a mai napig nem lelkesítő, de még megnyugtató eredményt, a híd sem épült meg. A 17 és fél milliárd elszállt. Az a sok kis politikai képződmény, amit kiengedtek a dobozból a népesség még apróbb részletekre való polarizálására mégis el tudtak számolni a választási milliókkal? Vajon hogyan?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.