Száztízezerre nőtt a menedékkérők száma, ami rendkívül magas szám, és a nemzetközi adatokban is az első fél évben hetvenszázalékos volt a növekedés – mondta el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Végh Zsuzsanna kifejtette, hogy az illegális határátlépők többsége menedékkérelmet nyújt be, bár az utóbbi időben mintha kevesebben, de így is kilencven százalék az arányuk.

Mint mondta, sok a tévhit a menedékkérők között azzal kapcsolatban, hogy ha nem regisztrálják őket Magyarországon, akkor nagyobb eséllyel tudnak továbbutazni.

Végh Zsuzsanna emlékeztetett, a regisztrált menedékkérőnek van "területen maradási joga", de ez azt jelenti, hogy be kell érkezniük a kijelölt befogadóállomásra, mert ott tudják az eljárást lefolytatni. Ha azonban nem jelentkeznek, akkor megszegik az együttműködési kötelezettséget.

Végh Zsuzsanna hozzátette, ebben az esetben "el lehet gondolkodni, hogy valóban védelemre szorul-e", valóban kéri-e a magyar hatóság védelmét. Megjegyezte azt is, hogy aki nem várja meg az eljárás végét, az illegálisan hagyja el az országot.

A főigazgató az utóbbi időben kibontakozó, a migránsokat segítő civil kezdeményezésekkel kapcsolatban megjegyezte: a segítőknek is a jogkövető magatartásra kell ráirányítaniuk a menedékkérők figyelmét, mert csak a kijelölt befogadóállomáson tudják kérelmüket érdemben kivizsgálni.

Az eljárás harminc nap alatt lezáródhat – emelte ki Végh Zsuzsanna –, de rendkívül körültekintő munkát igényel egy-egy kérelem elbírálása, hiszen nagyon fontos a benyújtó szavahihetőségének tisztázása, állításának elemzése. Ebben szakhatóságok is közreműködnek, amelyek a biztonsági kérdéseket vizsgálják, a kockázatokat elemzik egy-egy kérelmező esetében.

A hatóság sok érdemi döntést hozott már – tette hozzá a főigazgató –, de a határozatok meghatározó hányada az eljárás megszüntetése volt, mivel a menekült közben elhagyta az országot.

A befogadóállomásokon jelenleg 4000-4500-an vannak, ami duplája a meglévő helyeknek, de mindenki megfelelő ellátást kap – mondta Végh Zsuzsanna, hozzátéve, szükség volna ideiglenes befogadó intézményekre is, mint amilyen a Kiskunhalason megépülő új menekültügyi befogadóközpont, ahol ötszáz ember elhelyezésére lesz lehetőség.

A BÁH főigazgatója szerint elegendő az a költségvetési keret, amelyet a kormány biztosított, hiszen ötszáz munkatárs felvételére nyílik lehetőség.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jancsipapa
@hetöndöe: Állampolgárságot ott se kap .Ez csak arra kell,hogy ide toloncolják vissza . Ezért nem szabad meggondolatlanul adogatni . ( libsike )
hetöndöe
@jancsipapa: Látom nem érted,nem baj,csak egészség legyen.:-))))
jancsipapa
@hetöndöe: Persze ,hogy értem és Te is érted .Én csak a helyzet abszurditása miatt írtam ,amit az elején írtam ...
Nil
Csökken a népesség ...

vagy csak az a jó bevándorló aki állampolgárságot vásárol?

És még valami - aki ma Európában él- az mind bevándorló - a magyarok is - és ez elmondható észak-Amerikára és Ausztráliára is
fekete
Erdekes,hogy az egesz EU halgatt,csak osztjak szorozak a tobb szaz ezer menekultett.De egy orszagnak NINCS .gerince,hogy ra kerdezen,ara,
hogy az arab tavaszt elindito,szetbombazok vigyek el a menekulteket.Libiat is szertbombaztak,Husszeinel egyutt stb.Afganisztant nem is emlitve.
usa ezekbol egye menekultett sem vett att! Ausztralok is hazugok,ok is nyaltak a bombazast az araboknal,de ok is mashova terelik a tobb ezer
menekultett,inkabb fizetnek nekik,csak NE Ausztral partokra lepjenek.Most pedig K europa is meg lett szivatva,kiknek semi kozuk az arab Tavaszhoz! Majdnem minden menekult onan jon, Ezek az egesz vilagot hulyenek nezik.Fontos,hogy az EU egyet ert.Erdekes a 28-eu tagbol ez
egy orszagnak sem tunt fel!
verőce21
Ne jöjjünk már azzal, hogy emberi jogok meg hasonlók...ezek a migránsok meg a magyarok alsó 20 %-a között semmi különbség nincs és mégis ezekkel a senkikkel foglalkozik mindenki. Talán még az ENSZ is bejön ellenőrizni a körülményeiket...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.