Tizenkilenc ember megsérült, amikor összeütközött két vonat vasárnap reggel az Aszód-Balassagyarmat vonalon – tájékoztatta az MTI-t a Mávinform sajtóügyeletese. 

Kavalecz Imre közölte, hogy 17 ember könnyebben, kettő viszont súlyosan megsérült. A sérültek között van az egyik mozdonyvezető is.

Összeütközött két vonat Galgamácsánál, több ember megsérült

A baleset nem sokkal fél kilenc után történt, Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd állomás között. A menetrend szerint Balassagyarmatra, illetve Aszódra tartó motorvonat ütközött össze. Az első vizsgálatok szerint mindkét vonat 20 kilométer/órás sebességgel közlekedett. A szerelvények egymásba nyomódtak, de nem siklottak ki.

A két vonaton összesen 30-40-en utaztak – tudatta Kavalecz Imre.

Közölte: a helyszíni vizsgálat időtartama alatt Aszód és Nógrádkövesd között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vonatközlekedés délután indulhat újra a vonalon.

Összeütközött két vonat Galgamácsánál, több ember megsérült

A vasúttársaság biztonsági szolgálatának munkatársai a rendőrséggel közösen megkezdték a baleset okának kivizsgálását – közölte a referens.

Mentők: 21-en sérültek meg

Huszonegy sérültet vittek kórházba azt követően, hogy összeütközött két vonat az Aszód-Balassagyarmat vonalon vasárnap reggel – tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese az MTI-t. A balassagyarmati kórházban 14 sérültet, a váciban hatot, a fővárosi Honvédkórházban pedig egy embert láttak el. 

Tóth Karolina közölte, hogy tizenkilenc ember könnyű sérüléseket, jellemzően zúzódásokat szenvedett, egy középkorú férfinak viszont eltört a lába, egy ugyancsak középkorú nőnek pedig a bordája törött el. Az OMSZ nyolc autót és két helikoptert vetett be a mentés során; a sérülteket Balassagyarmatra, Budapestre és Vácra szállították kórházba – mondta a referens.

Az Aszódról Balassagyarmatra tartó motorvonat reggel fél kilenc körül ütközött össze a vele szemben közlekedő szerelvénnyel. A két vonaton összesen 30-40-en utaztak.

Csonka Csaba, a balassagyarmati Kenessey Albert kórház traumatológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, hogy 14 sérültet láttak el az intézményben, 12-őt a mentők vittek be, 2-en pedig saját autóval érkeztek. A sérülések többsége zúzódás és vágott seb volt, egy esetben állapítottak meg csonttörést. Az emberek zöme úgy sérült meg, hogy az ütközéskor átrepült a szemben lévő ülésre és oda ütötte be magát.

Ugyanakkor az utasok elmondták, hogy a baleset előtt a kalauz figyelmeztette őket az ütközésre, ezért sokan megkapaszkodtak. Amennyiben ez nem történik meg, vélhetően még több volna a sérült. Több beteget megfigyelésre benntartottak az intézményben – mondta az orvos.

A váci Jávorszky Ödön Kórházba hat sérültet vittek a baleset helyszínéről a mentők, de nem sokkal később mindannyian hazatérhettek – közölte a Pest megyei intézmény szóvivője vasárnap délután az MTI-vel. Tari Adrienn tájékoztatása szerint a hozzájuk érkezettek könnyebb sérüléseket szenvedtek, jellemzően rándulások, zúzódások miatt látták el őket.

A budapesti Honvédkórház sajtóügyeletének közlése szerint egy embert mentőhelikopterrel szállítottak be az intézménybe könnyű végtagsérüléssel, ellátása vasárnap délután még zajlott.

Az M1 aktuális csatornának többen is nyilatkoztak a balesetben érintett vonatok utasai közül. Egyikük elmondta, hogy a mozdonyvezető átszaladt a vagonon és azt kiáltotta: mindenki kapaszkodjon. Először "lassított a vonat, dudált a vezető, kiugrott a fülkéből, és figyelmeztetett minket" – emlékezett.

Egy másik utas azt mondta, az ütközés pillanatában a feje nekivágódott a háta mögött lévő falnak, majd összefejelt a vele utazó barátnőjével. Közben csöngött a füle a csattanástól.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Remélem senki nem sérült meg súlyosan. MÁV ne menetrendfigyelő appot fejlesszen vagyonokért hanem a vasúti közlekedést tegye tökéletessé vagy legalább is törekedjen rá mert eddig még jót hír nem volt róluk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@Szeparepa! Tudod nálunk egy cb-rádiót,nem ér meg a közlekedés biztonság!Ez Orbanisztán! Itt mindenre van pénz,csak arra nincs, amire szükség lenne!
vizinyuszi
Vonatvezető már régen nincs. Mozdonyvezető és jegyvizsgáló van (általában).
Mindkét munkakörben van céges mobil, amit haza is visznek a dolgozók.
Valószínűleg emberi mulasztás (is) okozta az eseményt, de, hogy mindkét mozdonyvezető vétkes legyen, arra kevés esély van.
Mozdonyokon CB rádiót nem használnak, de még mozdonyrádiót sem különösebben. Erre van pl. a szolgálati mobiltelefon.
És igen, írásbeli rendelkezést kapnak, amely idejét múlt 2015-ben, de nem ezen kell pörögni, hanem az elmaradt járműfejlesztésen és a fel nem újított mellékvonalakon.
Mobil123
@Clavigo: 15:28 pl. Gyurcsány miatt nincs térerő a vonatokon hogy mobiltelfonon is elérjék a masinisztát és emiatt kell papíron értesíteni őket ha valami gond van .
Mobil123
A fenti példa csak azért jutott eszembe, mert ezzel a hírrel kapcsolatban ma egy mozdonyvezető elmondta a rádióban, hogy nem igen tudják őket elérni mobilon, mert nagyon sokszor nincs térerő. Természetesen az általam írt példa, hogy lehet Gyurcsányra fogni ezt levédettem fidesznyikek!!! Tehát qrva sok lóvét kérek ha felhasználjátok :-DD
Lepényleső
Milyen jó,hogy ahány vonat,annyi fajta. Még véletlenül sem egy magasságban vannak a tola-
tó-ütközők. A törékenyebb "Piroskára" olcsóbb a jegy,vagy arra a biztosítási összeg maga-
sabb?
verőce21
"...Huszonegy sérültet vittek kórházba azt követően, hogy összeütközött két vonat." - pl. az egyik utasnak csöngött a füle a csattanástól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.