Az államnak megvannak a kötelességei, amelyeket az alkotmány rögzít, és ennek alapján Magyarországnak kötelessége a határok és az ország biztonságának védelme – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ATV Szabad szemmel című pénteki műsorában.

A tárcavezető kifejtette: az elmúlt hetekben a civil és segélyszervezetek minden tőlük telhetőt megtettek a nagyon súlyos krízishelyzetben, amikor humanitárius katasztrófa fenyegetett Magyarországon, és jól együttműködtek a rendőrséggel.

De a helyzet a biztonság szempontjából fenntarthatatlan volt, ezért volt szükség a kerítésre – magyarázta. Közölte: ugyanakkor "a kerítésen vannak kapuk", és akik ezeken keresztül jönnek, tisztességes eljárásban részesülnek.

Balog Zoltán a napokban bevezetetett új jogszabályokkal kapcsolatban kijelentette: még csak néhány napja működik a rendszer, meg kell várni, hogy milyen tanulságai vannak.

Emlékeztetett: Magyarországot az elmúlt években sok esetben érte olyan vád, hogy megsért bizonyos nemzetközi és európai uniós rendelkezéseket, szerződéseket, ezeket az eseteket mind kivizsgálták, egy-két olyan eset valóban volt, ahol "nem túl lényeges pontokon" ütközött a nemzetközi jogszabályokkal a magyar szabályozás, és ezeket a magyar Országgyűlés mind korrigálta. Megvannak azok a nemzetközi szervezetek, amelyek adott esetben felülvizsgálhatják a magyar rendelkezéseket – mondta. Hozzátette: ugyanakkor nagyon komoly egyeztetéseket folytattak, hogy korrekt és tisztességes szabályokat hozzanak, bár "elismerem, hogy szigorú szabályokat hoztunk".

A miniszter megjegyezte: mindazonáltal érdemes arról is beszélni, hogy mit jelent Magyarországnak az a kihívás, amelyet "az elmúlt fél évben kétszázezer embernek a rohama" hozott.

Balog Zoltán kijelentette: ki kell vizsgálni, hogy mi történt Röszkén, de bízik benne, hogy "a magyar rendőrség legalább annyira jogszerűen teljesíti ezután is a feladatait, ahogy eddig".

Arra is kitért, hogy "a törvényszegést nem lehet befogadással honorálni", azokat lehet befogadni, akik erre valóban úgy szorulnak rá, ahogyan azt előírja a nemzetközi jog.

A miniszter arról is beszélt, hogy az elmúlt években több ezer keleti keresztényt fogadtak be.

Ők nem jelentenek veszélyt Magyarországnak, de az ő életük veszélyben volt, ezért "komoly nemzetbiztonsági vizsgálat után" lehetőséget adtak nekik, hogy Magyarországon tartózkodjanak – mondta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.