Humanitárius célból sem lehet teljes szélességre tárni a kapukat – jelentette ki Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az Európát elérő bevándorlási hullámról rendezett szerdai budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Hangsúlyozta: a migránsok beengedésével több millióan évtizedeken keresztül segélyből tengetnék az életüket.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a tömeges bevándorlás a gazdag nyugat-európai társadalmakat is teljesítőképességük határára sodorta.

Megjegyezte: a magyar társadalom nagy szolidaritási készségről tett tanúbizonyságot a helyzet kezelésénél.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta: az Európába egyre nagyobb számban beáramló tömeg átvette a dolog irányítását; ők akarják megszabni a feltételeket. A történész szerint a heterogén tömegben egyre dominánsabb az érkezők között az egyértelműen gazdasági előnyökért útra kelők jelenléte.

Ezek az emberek kitanulták a Nyugatot és tudják a saját, több ezer éves kultúrájukat is – magyarázta, hogy egyebek mellett miért jelentenek kihívást Európa számára az érkezők. Megemlítette azt is, hogy ez az embertömeg a Szovjetunió összeomlása óta nem látott méretű feladatot jelent, de egy erre alkalmas európai vezető réteggel meg lehet találni rá a megoldást.

Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő a vitában arról beszélt: az a különbség az utóbbi hetek és a korábbi időszak történései között, hogy előzőleg a migráció nem befolyásolta az emberek mindennapi életét. Hangot adott annak a véleményének is, hogy tudatos politikai szándék vezérelte erős kormányzati propaganda kapcsolódott a történések megjelenéséhez.

Arra a moderátori kérdésre, hogy kormányzat pozícióban mit tett volna másképp, úgy nyilatkozott, egyeztetett volna a parlamenti pártokkal a kérdésben, uniós problémáról lévén szó, előbb kért volna közösségi segítséget, nekikezdett volna a civil szervezetek felkészítésének, valamint kezdeményezte volna például Dublin III. újragondolását.

Arról beszélt, hogy egy befogadó, toleránsabb társadalom jobb, mint egy nem olyan, és a magyar kormány működésére utalva kijelentette, "ha mindenkivel összeveszünk körülöttünk, akkor nagyon-nagyon nehéz lesz együttműködni".

Pető Péter újságíró, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese arról beszélt: nem lehet összemosni a határvédelmi és a humanitárius kérdéseket. A muzulmán térnyeréssel kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországon ennél sokkal jelentősebb kérdés a cigányság integrációja.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Freewolf
@eszegfu: Hallottam a nevét, de személyesen nem ismerem! Képzeld, Varjú Lászlót is ismerem! (DK) :-) És rendes embernek tartom!
eszegfu
@Freewolf: Bammeg! Én sem adtam neki puszit, mert nem ismerem! Csak a "dolgait"! Csak halvány gőzöm sincs miért utálod ennyire a menekülteket?! Nem gondolod, hogy ez bizonyos fajta önzés? Elveszi a munkám, stb... Számodra olyan, mint bikának a vörös posztó... nem?
Freewolf
@eszegfu: Ezek között igen kevés a menekült, a többsége társadalmi betolakodó. Nem utálom én őket, csak nem akarom, hogy ide jöjjenek. Törvénytelenül lépik át a határt, nincsenek okmányaik, erőszakosak és követelőznek! Itt vannak a cigányaink. Az ő problémájuk sincs megoldva. Trianon is a betelepített idegeneknek köszönhető. Beengedtük őket erre elvették az ország 2/3-át. Kell majd leadnunk a muzulmánoknak is egyharmadot?
eszegfu
@Freewolf: 7:47 Rengetek dolog jut eszembe az Általad felvetett témákkal kapcsolatban... A rendszerváltás előtt szinte mindenkinek volt munkája, még a "cigányainknak" is! Különben "k.m.k"-sok lettek volna. Manapság pl. Farkas Flórián kapott pénzt valami "Hid a munka világába" elnevezéssel, amivel nem tud elszámolni... csak annyi a kérdésem: Miért nem számoltatja el őt a kormány?! Miért nem függesztik fel a mentelmi jogát?! Hiszen már 2010. jul. 1-től kezdődő roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztosi beosztásában is hasonló volt a helyzet. Nyilvánvalóan a cigányság szavazat kell, hagyják "fürdőzni" a sok pénzben, elnézik neki. Na igy biztos: egyetlen roma programmal sem tudják megoldani a helyzetüket.
Freewolf
@eszegfu: Talán, ha emlékszel, még az MDF-es kormányzat alatt Flóri már egyszer részesült eljárási kegyelemben sikkasztás miatt, amit egyébként a magyar jogrend nem ismer. Ennek több aspektusa is lehet. Lehet, mert a Flóri Fideszes, azért engedik tombolni. A cigányság lopással kapcsolatos számonkérése is kényes téma. Lehet az EU is rossz szemmel nézné, ha egy cigány vezért megbüntetnénk. Találgatni tudok csak. Arról ne is beszéljünk, hogy épp az ő szavazataik megvásárolhatók pár lejárt szavatosságú konzervért. Ezek épp a szocik voltak. Tehát egyetlen párt sem akart még rendet tenni velük kapcsolatban!
eszegfu
@Freewolf: Igen, emlékszem rá! Az azért nem világos nekem, hogy "egyetlen párt sem akart
rendet tenni", akkor miért várod, vagy várjuk el tőlük: integrálódjanak?! Aztán meg az "EU is rossz szemmel nézné"... na ez pont O.V-t nem érdekli... sem ebben az ügyben, sem másban!
Ezt Te is tudod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.