A Demokratikus Koalíció programjavaslatot készít 2016. februárjára, majd egyfajta nemzeti konzultációt hirdet, hogy a választók megvitassák az elképzeléseket – mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök szombaton Budapesten, a Demokratikus Koalíció országos választókerületi elnöki értekezletének elején megtartott politikai vitaindító előadásában.

A politikus elmondta: ajánlásokat készítenek és kérdéseket tesznek fel, voltaképpen vitát provokálnak a választókkal arról, hogy milyen legyen az ország "Orbán rezsimje" után.

"Utálom a kifejezést, de mégis ebben a helyzetben használom: nemzeti konzultáció lesz. Nem hazug módon, nem sugallva a válaszokat", hanem arra kérve a választókat, hogy merjenek megszólalni – jelentette ki.

Sokan vágynak arra, hogy az országot újra egyesíteni lehessen, de ez nagyon nehezen fog menni, mert a leglényegesebb kérdésekben a különböző oldalak nem értenek egyet – jegyezte meg.

Szavai szerint azért is hozták létre a DK-t, mert azt látták, hogy az MSZP nem képes szembenézni a magyar politikai valóságot behálózó korrupt világgal. Korrupció a politikában mindig volt és mindig is lesz – szögezte le. A 2010 előtti és utáni állapotokat összehasonlítva azonban nyilvánvaló különbségnek nevezte, hogy 2010 után a korrupció a rendszer önfenntartó erejévé vált. "Korábban elloptak ezt, meg azt, most ellopták a törvényhozást, törvényes lett a lopás" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint ma Magyarországon törvényes a kizsákmányolás, mert az állam által megállapított minimálbér alacsonyabb, mint a megélhetési minimum. Korábbi javaslatukat idézve azt mondta: nem egyszerre, hanem a következő tíz év során folyamatosan kell növelni a béreket, az inflációt három-négy százalékkal meghaladó mértékben. Cserébe pedig az állam folyamatosan csökkentené a béreket terhelő járulékokat és adókat. A vállalkozásokra ugyanis nem lehet egyik napról a másikra harminc negyven százalékos béremelést rászabadítani – érvelt.

Programjukból megelőlegezve közölte, hogy az oktatásba be kell avatkozni. A DK elképzelése szerint az önkormányzatok visszavehetnék az iskoláikat, ha akarják, de ha nem, akkor az iskolákat az állam tartja fent. Terveik szerint a pedagógus lesz a legmegbecsültebb a közalkalmazottak közül. A mai óraszámoknak közel másfélszeresét finanszíroznák, hogy a gyerekek délután szabadon választva tanulhassanak – sorolta.

Az egészségügyről a Fidesz "hazug, álnok, tisztességtelen 2008-as népszavazása" óta nem lehet őszintén beszélni – hangsúlyozta a DK elnöke. Most viszont el kell dönteni – hívta fel a figyelmet az elvándorlásra utalva –, hogy vagy a költségvetésből megkétszerezik-háromszorozzák az orvosok és nővérek bérét, ami adóemelésből valósulhat meg vagy az állampolgárok biztosítottként fizetnek a rendszerbe, különben nem lesz valódi egészségügy.

Pártja teljesítményét értékelve kijelentette: a DK elképesztően sokat ért el, mára erős lett. Több mint ezer településen, több mint tízezer tagjuk van, ott vannak a 106 választókerületben.

A DK készülni fog arra, hogy legkésőbb 2018-ban, a demokratikus ellenzék vezetőjeként kormányt alakítson – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
A fecbookos Kerékgyártó Levente jó összemosni mindent? De eygébként legalább már megint beismert valamit Gyurcsány- amit a többi szarházi nem fog.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Butautáló
@rugacs: Hát...ennyi vagy mindösszesen...
Butautáló
@rugacs: Menj ehhez a cikkhez okoskodni! Ott mutasd meg a professzionizmusodat Te okoskodó s...nyaló!
rugacs
@satan: Hogy "jen"-ben hányan nyomorogjanak, előbb azt kéne tisztázni, hogy a Földkerekség mely pontján található (Kína?) és mi közünk van hozzá..?! És egyáltalán mihez képest 1 vagy 11 millió?! Mert magyar honban összesen nem vagyunk 11 millióan, amiből állítólag legalább 1 millióan nyugaton élnek és dolgoznak, így ők biztosan nem nyomorognak.. szerintem az itthon maradt családjuk sem...stb. Valahol hallottam, hogy statisztika szerint 2,4 millióan vannak a mélyszegénységben élők. Nem mintha kevés lenne, de ha ebből leszámítjuk azt a többszázezer fős roma tábort, akkor echte magyar fehér ember elég kevés marad, de elismerem, számomra (is) még az is sok. De ez nem kizárólag a Fidesz bűne, bár a mészároslőrincek és simicskalajosok helyett én is inkább ezekre (a fehér emberekre) költenék többet...ha lenne beleszólásom, de nincs.
rugacs
@Butautáló: Na cimbi, most olvasom, milyen jó helyen vagy: "A norvégok leszedik a kereszteket, mert nem akarják megbántani a migránsokat"!
Szóval köztük gyakorolod a seggnyalást?!! Gondolom már a gyakorlatban is jól megy, nem csak leírva.. :-DD
Mert élvezed, ezért kívánod másnak is ezt a szerepet?! Öngól cimbi, mert mi még az országba sem engedjük be ezeket, nem hogy a seggüket nyalnánk, mint ti!!! :-DDD
Butautáló
@rugacs: Norvégia egy másik ország de én is jó helyen vagyok! Gyakorold az olvasást! És nem látok egy hőbörgő migránst sem, mert bár nyilván akad kivétel de közel sem olyanok, mint amilyennek benyaltad a netről meg Orbán zsíros seggéből! Te jól meg vagy vezetve és tudod miért? Mert van az a szint, ami alatt már lehet!
satan
@rugacs: 9 855 571 k.b ennyit sikerült számolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.