Huszonötezer közfoglalkoztatottnak segíthet a január elsejével bevezetett elhelyezkedési juttatás – közölte Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elhelyezkedési juttatás lényege, hogy aki legalább egy hónapja közfoglalkoztatottként tevékenykedik, illetve az azt megelőző két éven belül legalább 180 napig közfoglalkoztatási jogviszonya volt, sikeres piaci elhelyezkedése esetén megkaphatja a közfoglalkoztatási szerződése még hátralévő idejére járó támogatást.

Pogácsás Tibor szerint ez jelentős segítség lehet a közfoglalkoztatottaknak, és ösztönzőként is működhet, hogy elfogadják a kiajánlott munkát, illetve ők maguk is keressenek ilyen lehetőséget. Mint mondta, ez a juttatás segíthet abban, hogy a közfoglalkoztatásból minél többen az elsődleges munkaerőpiacra kerüljenek.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a közfoglalkoztatás idei költségvetése 340 milliárd forint.

Pogácsás Tibor elmondta, hogy 2010-ben több mint 500 ezer munkanélküli volt az országban, és nagyon sok aktív korú egészséges ember élt segélyen és kilátástalanságban. Mostanra a foglalkoztatás minden rekordot megdöntő mértékben megnövekedett, a munkanélküliség pedig a 2010-es 12 százalékról 6,2 százalékra csökkent – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy ez a gazdaság növekedésének és kisebb részben a közfoglalkoztatásnak köszönhető.

"Mindez azt mutatja, hogy (...) a reformok sikeresek, működnek és biztosítják az embereknek a munkalehetőségeket" – fogalmazott.

Pogácsás Tibor hangsúlyozta: a közfoglalkoztatás egy eszköz ahhoz, hogy azokon a területeken, ahol ma még a piac nem képes elegendő munkahelyet teremteni, ott értelmes, a helyi közösségért végzett munkát biztosíthassanak az embereknek. A közfoglalkoztatás egyfajta előképzés is ahhoz, hogy az emberek a piaci lehetőségekkel élni tudjanak – jegyezte meg.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a kormány januárban dönt a közfoglalkoztatottak idei béréről.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
enslaved
@pbalage: Azt szerintem mindenki tudja, hogy a közmunkások zöméből soha nem lenne piaci lehetőségekkel bíró szakember. Aki képes lenne rá, az nem is dolgozna közmunkásként.
pbalage
@enslaved: a zöme az valóban egy másik kategória, de azért valljuk be, hogy vannak ott másfajta emberek is, akiknek tényleg csak egy szalmaszálat kéne nyújtani és azon át is kimászik...
Viszont vannak olyan élethelyzetek (ami persze egy igazi fideszes párttag számára teljesen ismeretlen), amikor le kell ülnie az embernek az árok partjára, mert egyszer egy bizonyos élethelyzet kapcsán megtámadta őt a magyar állam. (van ilyen)
Lexussal szoktak érkezni a lóvéért.
(ez most tényleg nem célzás volt, nem vonatkozik Rád, hanem tényleg úgy van)
Olyanok, mint a döglegyek. Fidesz matricával a kocsi oldalán.
Ők azok, akik még rosszabbá teszik az emberek életét, ha meglátják, hogy éppen elesett egy homokbuckán.
enslaved
@pbalage: Lehet, van igazság azokban, amiket leírtál. Ez a mostani CSOK program is lényegében megfelel a hajdani szocpolnak, mert ahogyan én értelmeztem, leginkább csak felújításra vehető igénybe a szegényebb rétegnek. Amit használt lakás esetében adnak, az tényleg csak némi felújításra elég, a 10+10 millió feltételeinek meg csak kevesen felelnek meg majd. Ha azt is ideveszem, hogy mondjuk Pesten a 20 millió messze nem elég új ház építésére (mondjuk vidéken sem, az építőanyagok ára mindenhol közel azonos), használt lakásra meg a legnagyobb összeg olyan 3 millió körül van (vidéken talán vehető ennyiért egy kulipintyó), de akinek már van lakása, semmi értelme ezt igénybe vennie. Utána felmerül egy másik probléma is, ha valaki mégis belevág egy nagyobb lakásba, hogy azt be is kell rendezni, fenn is kell tartani, szóval az azért nem véletlen, hogy munkaviszonyhoz kötik az adását, mert ellenkező esetben még több szegény embert kreálnának. Szerintem ezt az egészet túlmisztifikálták, simán csak újabb szocpolként kellett volna bevezetni, és nem dobálózni a 10+10 millióval, max. hozzáfűzni, hogy ilyenre is lesz lehetőség.
Toby
Idióta ! "... sikeres piaci elhelyezkedése ..." és mi lenne a közmunkás sikeres piaci elhelyezkedése, esetleg ha bankár lesz ?
pbalage
@enslaved: Nézdmár, Te kezdesz gondolkodó egyénné válni...
Azt is figyelted, hogy bemondták a pártpropagandatelevízióban, hogy ezzel sztorival többszázezer család jövőjét biztosítják?
A többszázezer a legyen mondjuk 200 ezer. Alapból 2000 milliárd forint, ha még azt a hitel hülyeséget is hozzávesszük, amit a végén emlegettél, akkor 4000 milliárd.
Na most akkor valamelyik buzernyák már megint hazudott, mert ennyi pénz nem is létezik.
Honnét?
enslaved
@pbalage: Ezért találták úgy ki, hogy ne érje meg felvenni a teljes összeget csak azoknak, akik valóban hitelképesek, vagy teszem fel van annyi pénzük, hogy a 20 milliót még megtoldják önerővel. Ők is tisztában voltak azzal, hogyha csak úgy adnák minden rászorulónak, akkor az államcsőd borítékolható.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.