Surányi György, a jegybank korábbi elnöke szerint az MNB tavaly majdnem 100 milliárd forintot keresett a devizahitelek forintra váltásán, pedig a kormányzatnak  erkölcsi kötelessége lett volna saját árfolyamgyengítő politikája hatását nem a devizaadósokra hárítani.

"Nem sok jót ígér, hogy miután 2015-ben majd' 100 milliárdot keresett a jegybank a devizahitelek forintra váltásán, most azon dolgoznak, a még mindig bajban lévő 144 ezer lakáshitelessel is kezdenének valamit" – olvasható az azenpenzem.hu blogon. 

Surányi az ATV  Szabad szemmel című műsorában riporteri kérdésre azt felelte, hogy a kormányzatnak erkölcsi kötelessége lett volna saját árfolyamgyengítő politikája hatását nem a devizaadósokra hárítani.

Az MNB által kiadott „Félidős jelentés 2013–2016” című beszámolóból viszont az derül ki, hogy a Matolcsy György vezette jegybank valamiféle saját profitra törekvő intézménnyé vált, és e kapcsán az is, hogy a tavalyi „profit” közel 100 milliárd forint volt. Surányi a tévéműsorban azt mondta: az MNB az államháztartás szerves része jogi, számviteli és statisztikai szempontból is. 

Surányi szerint a jegybank a devizahitelek forintosításán eurónként közel 40 forintot nyerhetett. "Ilyen körülmények között kifejezetten cinikusnak tűnik, hogy az MNB közzétette: mivel még mindig 144 ezer a bajban levő lakáshiteles, csináljanak már valamit a bankok" – írja az azenpenzem.hu.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Na fanok nyomjátok a Gyurcsányt libsit, stb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
butler2005
Két választást nyertek azt sugallva, hogy mint az önkormányzatok és a végtörlesztők, a többi ember is 180 Ft.-on forintosít. Ehelyett megduplázták az emberek tartozását, öngyilkosságba kergettek tizezreket, elüldöztek százezreket. Most kb. 800 ezer embert vár a hajléktalanság. Komolyan gondolták, hogy ezt megússzák? Vegyes kíváncsiság tölt el.
Desischado
ÉRdekes, miért nem szólt időben? Legalább figyelmeztethette volna az embereket. Most osztja az észt, későn! Nekem ez hiteltelen.
Szókrakész
@agnes200: Orbán se járt olyan jól, mert saját bevallása szerint a családi ezüstöt kellett eladnia, hogy azonnal svájci frankban(mert abban fizette ki) végtörleszteni tudjon.
Csak tudnám honnan szerzett akkor svájci frankot és miért olyan drágán, akkori árfolyam szerint vette?
Mi volt akkor abban az üzlet.
Mert papíron ugye egész más végtörlesztési árfolyammal számoltak.
De hát ezeknek egy szavukat se lehet elhinni.
Hiszen a vagyonnyilatkozat szerint lópénisze van minden politikusnak.
világlátó
Az MNB. nem szociális intézmény. Különben is a Gyurcsány kormány nyomatta a devizahitelt, a felelőtlen lakosság meg meggondolatlanul vett fel hiteleket lakásra, autóra, más nagy értékű eszközök vásárlására, hát most magára vessen, fizesse vissza, legalább megtanulja mikor mire vesz fel hitelt legközelebb. -- Mintha ezt hallanám kiszűrődni a Matolcsy irodájából.
agnes200
@világlátó: Nem fájna annyira, hogy rajtam gazdagszik az MNB, ha nem lett volna az a végtörlesztési lehetőség a kiváltságos gazdagoknak 180 Ft-os árfolyamon. Ez a történet nekem ettől durva.
világlátó
@agnes200: Néhány rövid mondatom a megbocsáthatatlan pofátlanságról szól. Csupán próbáltam beleilleszkedni ezeknek a nyavalyásoknak a gondolataiba.
Bizonyára durvábban is fogalmazhattam volna, de valami isteni gondviselés révén nem kerültem a deviza hitelesek népes csoportjába. Ezért csak ennyire futotta.
A végtörlesztés a gazdagoknak szó nélkül átment. A nem gazdagok pedig kűzdenek. Ki így , ki úgy. Őket cserben hagyták. Mégis , ez is átment. Mi kell még ahhoz, hogy a felgyülemlett disznóság Ne menjen át.? Az MNB ne rajtunk gazdagodjon, hanem szolgáljon ki minket.A kormány ne rendeletekkel szorítson minket karámba, hanem szolgáljon minket..Azért választották meg őket azok akik életüket és vérüket is felajánlották a fidesznek és Orbán Viktornak.Akkor most nézzük a jelen helyzetet. Kik azok akik most is életüket és vérüket adnák, kik azok akik azt mondják elég ebből.? Még most is abszolút nyerő lenne a fidesz. Vajon mi ennek az ésszerű, életszerű magyarázata?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.