A hazai építőipari szakmunkáshiány csökkentésére a munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitását javasolja a szakma a kormánynak – adta hírül a Magyar Nemzet.

Már vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (Évosz) által benyújtott javaslatokat, amelyek az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány megszüntetésére kínálhatnak megoldást.

Koji László, az Évosz elnöke a lapnak azt mondta, több lehetőség is kínálkozik, az egyik a munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitása lehetne a hiányszakmákban. Így csak Ukrajnából 3-8 ezer szakmunkás érkezhetne az országba. Számukra lehetővé kellene tenni, hogy a munkavállalással kapcsolatos különböző engedélyeket egyszerűsített módon szerezhessék be – tette hozzá az elnök.

Az Évosz vezetője szerint az építési ágazat fellendüléséhez az is jelentős mértékben hozzájárulna, ha a kormány a már meglévő mintegy 4,3 millió lakás felújítását is támogatná. Például azzal, hogy hogy visszaigényelhetővé tenné a korszerűsítési munkák forgalmi adójának egy részét. Erre javaslatot is tettek, de még nem kaptak választ a kormánytól. A kapacitáshiány főként a lakásépítési szegmensben jelentkezik, amit az is erősít, hogy idén a kormányzati támogatások bővülése miatt jelentősen megnő majd az új ingatlanok építésének száma.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Talan nem a stadionokat kene nyomatni, es akkor lenne a kozlakasepitesre eleg szakember... Aha, ... Ukrajnabol... Esetleg nehany leszerelt katonat? Most akkor ezek elveszik a magyar ember munkajat, vagy sem?
Szoval akkor nekunk megiscsak kellenek a bevandorlok, legalabb 3-8 ezren? Gyorsitott munkavallaloi engedely megadasa. Elvtarsak, hat a NYELVTUDAS? Azert majd amikor az ukran komuves latja, hogy dol a fal, remelem, a SEGITSEG! szot el tudja majd kiabalni jol erthetoen, magyarul?

Viszont nepszavazunk 1294 idegen betelepitesenek a kvota rendszer szerint...
Mi van, takonyos habony atallt kemenyebb anyagra?
karma1
bayerzsoti, kapd ossze a nemcsiket meg a COF-ot, oszt induljatok el Kisvardara, meg Csap-ra, vonuljatok ki tablakkal, hogy ukran epitoipari szakmunkasok, ne vegyetek el a magyar melosok munkajat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.