Százhatvanmillió forintos közgazdasági kiválósági ösztöndíjprogramot indít a 2016/2017-es tanévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a gazdaságtudományi területen tanuló hallgatók közül egy évben több mint ötszázan kaphatnak támogatást – közölték a jegybank keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Dubéczi Zoltán oktatási igazgató elmondta: a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó magyar vagy idegen nyelvű gazdaságtudományi alap- és mesterképzési szakokon, nappali tagozaton tanulók pályázhatnak majd az ösztöndíjra.

A keretből a 2016/2017-es tanévben 534 hallgató kaphat támogatást – 10 hónapig 30-30 ezer forintot –, ez az érintett gazdaságtudományi szakok tanulóinak három százaléka. Az elkövetkező néhány hétben az MNB harminc állami, egyházi és magán felsőoktatási intézménnyel köt megállapodást az ösztöndíjprogramról – ismertette.

Közölte, a pályázatokat az iskolák fogják augusztusban kiírni, majd elbírálni is. Ugyanakkor a jegybank határozta meg a feltételeket, így azt is, hogy az elbíráláskor a tanulmányi teljesítményt hetven százalékban, a tudományos tevékenységet húsz, a közösségi tevékenységet pedig tíz százalékban vegye figyelembe az intézmény – tette hozzá.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az eseményen kiemelte, hogy ez a kiválósági ösztöndíjprogram egyértelműen megfelel a felsőoktatási stratégiának. Bár a kormány eltökélt a felsőoktatás anyagi feltételeinek javításában – ezt az idén indított több kiválósági program, valamint a Campus Mundi program is bizonyítja –, a felsőoktatási stratégia kiemelten fontosnak tartja az egyetemek, főiskolák környezetét jelentő vállalatok támogatói aktivitását – fogalmazott. Erre kiváló példa a jegybank ösztöndíjprogramja – mondta.

Dubéczi Zoltán arra a kérdésre, hogy ha a jegybank alapítványainak vannak hasonló támogatói programjai, akkor miért volt szükség erre, azt felelte: ez az ösztöndíjprogram nem egy szűk szakterületre korlátozódik, országos, átfogó jellegű, valamint a szociális és más szempontok helyett hangsúlyozottan a szakmai-tudományos kiválóságot veszi figyelembe.

Hidvéghi Balázs szóvivő az MNB alapítványaival kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: az Alkotmánybíróság (Ab) döntése előtti működésük jogszerűségét vizsgáló eljárás még nem zárult le, de annak megállapításait tiszteletben fogják tartani ugyanúgy, ahogy az Ab döntését is tiszteletben tartották.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
És írhat a világ bármit erről az emberről. Ennek semmi nem árt. Hogy hülyének néznek minket? Az meg - sajnos - nekünk nem árt. Mert észre sem veszi kb. 9 és fél millió lakos. Enynire futja.
karma1
Az osztondijhoz alapfeltetel: 20 centi hosszu nyelv, piros potty a seggen, ketjegyu fide$$-es parttagsagi igazolvany, kertbenezo szem,... A tobbi feltetelen meg dolgoznak...

Nem fel ez a faszi semmitol se?
relleporp
Ez legalább a tanulókhoz megy és nem a rokonokhoz. És reméljük, hogy ne olyan közgazdaságtant tanuljanak, mint a kuszaszemű.
vitriol
@relleporp: látom: te még hiszel a mesékben...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.