A következő hetekben vagy hónapokban az MSZP-nek a "változást akarók" pártjává kell válnia, szélesítenie kell a támogatói és szimpatizánsi rétegét, valamint meg kell szerveznie a pártcsaládok közötti együttműködést – mondta Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke csütörtökön Békéscsabán.

A pártelnök megyejáró körútja Békés megyei állomásán kifejtette: az MSZP a jövőben kritikusabb lesz, ugyanis sokan ennek hiánya miatt fordultak el a párttól. Épp ezért Tóth Bertalan frakcióvezetőt és Harangozó Tamást a "kormánypárti mutyik következetes feldolgozására" kérte fel.

Az MTI kérdésére válaszolva közölte, tapasztalataik szerint 700-800 ezer választó tartott ki a párt mellett, és nagyjából ugyanennyien pártoltak el tőlük, ám ez a csoport nem lett más párt támogatója. A legfontosabb feladatnak a meglévő szimpatizánsok párthoz kötését, illetve új támogatók gyűjtését nevezte.

Hozzátette: mivel úgy tapasztalják, hogy a parlamenti munka 80 százaléka nem a kormányzásról, hanem a "mutyik legalizálásáról" szól, a párt kivonul ebből, helyette a maradék 20 százalékra koncentrál, és hetente önálló indítványokat nyújt be. Példaként említette, hogy kezdeményezik a sztrájkjog Munka törvénykönyvébe történő visszaemelését, vagy azt, hogy az alapfokú oktatási intézmények kerüljenek vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek vállalják működtetésüket.

Molnár Gyula elmondta: a megyejárás fő feladata az is, hogy azonnal meg tudják kezdeni a felkészülést a 2018-as választásra, amiben elengedhetetlennek tartja, hogy a demokratikus ellenzék mind a 106 választókerületben csak egy jelöltet indítson a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

E folyamatban az MSZP október végére, november elejére kijelöli saját jelöltjét, és azt kéri a baloldali ellenzéktől, hogy ugyanígy járjon el.

Ahol több jelölt van, 2017 nyaráig egy előválasztás formájában ki kell választani, ki vegye fel a versenyt a kormánypárti jelölttel – fejtette ki.

Hadházy Ákos, az LMP társelnökének az Ökopolisz Nyári Akadémián az előválasztás elutasítására vonatkozó kijelentésére reagálva Molnár Gyula úgy fogalmazott: ha valaki kimarad ebből, "akkor Orbán Viktort támogatja".

A miniszterelnök-jelöltet 2017 nyarán tervezik megnevezni. Az MTI kérdésére válaszolva a pártelnök elmondta: bár ismeri Botka Lászlónak a jelöltséget elutasító minapi nyilatkozatát, ha pártpolitikusban gondolkozik, az egyedüli lehetséges jelöltnek a szegedi polgármestert tartja. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "nem Orbán Viktor 2.0-t kell megtalálnunk", ezért nem biztos abban, hogy egy "kemény pártpolitikust" kell jelölni, szavai szerint sokkal inkább egy kívülről jövő, hiteles személyre van szükség.

A kormányfőjelölt személyét az "együttműködés legerősebb pártjának" kell megneveznie, és ez az MSZP – húzta alá.

Az október 2-ai népszavazásról szólva Molnár Gyula megismételte korábbi álláspontját, miszerint az MSZP nem használja a bojkott szót, de arra buzdítja híveit, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson. Hozzátette: a szavazatszámláló bizottságokban ennek ellenére részt vesznek, és szeptembertől kampányolni is fognak. Fő üzenetük az lesz, hogy "Orbán Viktor most kezdi elveszíteni ideológiai kétharmadát".

Mint mondta, véleménye szerint mivel a népszavazásnak jogi következménye nincs, ezért az a háttérben valami másról, a Brexit után Magyarország esetleges EU-ból való kilépésének előkészítéséről szól.

Az MSZP pedig EU-párti – jelentette ki.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Tódor
Molnár! Az ország 80%-a változást akar és felakasztani a csutit és bandáját. De ti, azaz az ellenzék (ez is röhejes) tartjátok őket hatalmon. Ilyen fejlődésképtelen impotens, széthúzó bandát, mint ez az egész ellenzék(?). Nem tudtok kiállítani az emberek elé egy egységes programot, egy olyan társaságot akiben megbíznának az emberek... nem is folytatom, a kommentelők már mindent elmondta/mondanak.
Szégyelljétek magatokat, nem vagytok különbek a fideszcsürhénél, ezért vannak hatalmon
Sajnos láttuk már, hogy ezt egy szomszéd országban hogyan oldotta meg a nép. Nagyon félek tőle, hogy az elkövetkező egy-két évben itt is ez lesz. És közületek is lesznek áldozatok. Nem is kevesen. El kellene gondolkodni. De aki tudna gondolkodni, nem engeditek magatok közé, mert féltitek a szaros hatalmatokat.(ami már sosem lesz)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bringás
@prime777: Van véleményem és elmondom! Nem amolyan paraszt módra anyázva, mint az elvtársaid.
Nem fogunk elköltözni, fussanak az áldemokraták és a fasiszta liberálisok. Mi itthon vagyon, az a tájidegen banda leléphet, ha akar!
világlátó
@Tódor: Amiről írsz , lehet már te is látod, egy változás előjátéka. Amíg a fidesz összezár és foggal, körömmel együtt tartja a tagságát, elrejti, védelmezi, eltakarja tagjai disznóságait, mindent megtesz közpénzen a hatalom megszilárdításáért, addig az ellenzékhez sorolhatók erre már nem hajlandók. Bizonyára ők már tudják, látják, a régi úton menni már nem érdemes, nem is lehet. A klasszikus pártoknak vége. Új helyzet van. A paradigma váltás az élet minden területén előrevetíti árnyékát. A politika elvesztette mindenhatóságát a régi formában. Persze, a fidesz akár még győzhet is 2018.-ban. Már mindent kibír a magyar társadalom, még azt a néhány évet is, amíg a hatalomban van. Egyszer úgy is vége lesz. A kérdés nem az hogy mi lesz a fidesszel, a kdnp.-vel, az mszp.-vel, stb. A kérdés az lesz, mi lesz Európával és benne Magyarországgal.Lehet - e a tudatlan és félrevezetett népeket tovább terelni az orruknál fogva.Persze lesznek előrefurakodó megmondó embercsoportok, akik állítják majd magukról, hogy őket rendelte a sors vezető érdekcsoportnak, de remélhetőleg nem jutnak hatalomhoz, mert a fékek és ellensúlyok, amiket a fidesz, kdnp kormány most sorra eltüntetett, még egyszer már nem engedik közel őket.Hogy mi is lesz, hogy is lesz még nem tudjuk. Az azonban bizonyos, hogy a hatalom mézédes desszertjét nem szívesen adja át a saját magától megrészegült mai hatalom. Nagy valószínüséggel állítható, hogy még nincs itt a záró fejezet. Most jön az erőszakos hatalom megtartás agresszivitása, a brutális szelektálás, az ellenzék erkölcsi likvidálása, az álpuccs, majd a leszámolás időszaka.
Aztán a mézesmadzag az alkuk mindenkivel akik eddig még túl ellenszenvesek voltak, majd az összeomlás. Reméljük nem fegyveres harc kíséretében.
A korszakváltás elkerülhetetlen, ezt érzik, látják a polarizálódott ellenzéki politikai csoportosulások. Én azt sem zárom ki, hogy 2018.-ra azért még közösen nekifutnak, mert így sem maradhat az ország.A népnek remény, kiút kell.
Tódor
Amit írtál tökéletes. A bajom, hogy én már öreg vagyok ehhez. 88-89 bennott voltam a barrikádokon. Szó szerint: Bős-Nagymaros, Örökmécses, Március 15.-e, a hídi "csata". Vollt mikor utána 3 hétig véreset vizeltem. Agumibot nem hazudik mint Orbán. Mert bizony akkor ő is ott volt. Demokratikusan, liberálisan, kommunista ellenesen. Fiatalon. Akik akkor ott voltunk változást akartunk. Most szégyenlenem kell magam mások helyett. Azok helyett, akik nem hogy visszahozták azt az állapotot, de inkább az ötvenes éveket. A nagy részünk ugyanazt a köpönyeget hordjuk mint akkor. Egy kisebb részük nem. Akik kilóra megvehetőek, köpönyeget cserélni-forgatni tudók. Most őellenük kellene harcolni. De most ők az erősebbek - legalábbis azt hiszik. Bépült ugyanis egy korosztály, (akik akkor még a homokózóban játszottak) akik számára ismeretlen az elnyomás. Beleszülettek a szabadságba a bőségbe. Akiknek ismeretlen az erkölcsi norma, sőt még a szó is. Gátlástalanul lopnak, hazudnak, csalnak. A velük együtt születő információs forradalmat kihasználva kineveltek-nevelnek egy birkanyájat, akiket szándékosan úgy nevelnek, hogy sem önálló, sem szabad gondolataik ne legyenek. Legszívesebben könyveket égetnének nyilvánosan és Orwelli államot hoznának létre. Mondanám ezekre az emberekre hogy buták, mosottagyúak. De ez nem igaz. Szimplán "csak" kurvára átvertek. Tudom, az élettapasztalatom azt súgja: itt nemsokára változás lesz. De a jelenlegi hatalom butább annál hogy megtegye azt amit a Németh kormány. És akkor már nem lesz vicces hogy Orbán a fán leng. Fájni fog mindenkinek. Nekem akkor csak egy dolgom lesz: védeni a családom, az unokám. És akkor nagyon állat leszek. Visszaszerzek mindent amit tőlem/tőlük vettek el.
Tódor
@Bringás: 12.17
Iratkozz végre vissza az általános iskolába, vagy kérdezz meg egy nagykorút: a 15% (a gyengébbek és különösen a te kedvedért 100%-ból) hogy a retkes valagban többség? Bazki, te még zigótának is hülye vagy.
Tódor
@Bringás: 12.17 téged is vitt a csutigeci gazdád hajókàzni, kellett a tökesúly.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.