Visszautasítja az igazságügy-miniszter, hogy politikai célokat szolgálna a közigazgatási felsőbíróság felállítása – erről Trócsányi László a Népszabadságnak adott, pénteken megjelent interjújában beszélt.

A közigazgatási felsőbíróságba kerülő bírákról azt mondta: "nem igaz, hogy a hatalom számára kedves embereket hozhatnánk helyzetbe". A versenyvizsgával objektív szempontok alapján születhet meg a döntés – tette hozzá. "Visszautasítom azt a feltételezést, hogy pártbíróságot hoznánk létre" – fogalmazott.

A miniszter arra is kitért, hogy a bírósági hivatal vezetőjének nem lesz vétójoga a bírák kinevezésénél. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjének alkotmányossági aggályaira Trócsányi László azt mondta: "egykori alkotmánybíróként is állítom: olyan tervezettel nem állnék elő, amelynek kapcsán alkotmányossági aggályok vetődnek fel".

Hozzátette: a hivatalnak a bíróságok igazgatásával kapcsolatos jogköreit nem vonják el, csak a bíróvá válás feltételeit módosítják, de ezt az alaptörvény nem zárja ki. Hozzátette: a közigazgatási felsőbíróság létrehozása sem ellentétes az alkotmánnyal, miként az sem, hogy annak elnökét egy négytagú, az OBH vezetőjéből, az Alkotmánybíróság, illetve a Kúria elnökéből, valamint az igazságügyi miniszterből álló bizottság jelölje legalább három igen szavazattal.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
@iteo: Csak fel szeretném hívni a figyelmet, hogy ehhez a cikkhez másodikként szóltam hozzá. Jeleztem, hogy mennyire lehet hinni a Fideszes pártatlan bűnelsikáló új szervezetnek.
A bejegyzésem nyomtalanul eltűnt!
Nem volt a bejegyzésem trágár, nem volt benne semmi más, mint az elítélő véleményem.
Remélem megkaptad a válaszod a kérdésedre!
Perwool
@Béla333: Van amikor egy azonos témájú cikk 2X is szerepel.
Erre a hsz-re gondoltál??
propeller.hu/itthon/3239199-trocsanyi-nem-csokosok-birosaga-lesz
Nil
Ki gondolta hogy be fogja vallani hogy sajt bírósguk lesz?
Béla333
@Perwool: Igazad van!
Elnézést mindenkitől!
A másik cikkben ott van a beírásom. A téma ugyanaz volt, ez kevert meg!
Perwool
@Béla333: Szerintem semmi gond, én is jártam már így-:))Én sem értem, miért kell ugyan azt a cikket 2x nyomni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.