Nem sikerült megmenteni annak a két gyereknek az életét, akik szén-monoxid-mérgezést szenvedtek egy szadai családi ház fürdőszobájában szombat este – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője késő este az MTI-vel.

Elhunyt a Szadán szén-monoxid-mérgezést szenvedett két gyermek

Csámpai Attila korábban elmondta, hogy a kétszintes családi házhoz azért riasztották a szülők a mentőket, mert két tíz év körüli gyereküket eszméletlenül találták a fürdőszobában. Mire a gödöllői tűzoltók kiértek, a szülők már átszellőztették a lakást, de később az emeleten – ahol a fürdőszoba is van – a bezárt nyílászárók mellett igen magas szén-monoxid-koncentrációt mutattak a műszerek.

A gyerekeket hosszú időn át próbálták újraéleszteni a mentősök, de nem jártak sikerrel, mindketten meghaltak.

A rendőrség, a katasztrófavédelem és a gázszolgáltató szakemberei is a helyszínen vannak, a haláleset körülményeinek tisztázására több vizsgálat is indul – tájékoztatott a szóvivő.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Jézusom, micsoda tragédia :(
Részvétem a családnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Jézusom, micsoda tragédia :(
Részvétem a családnak.
emerencia
Nem szabad volna co tragédiáknak előfordulni. Nem hiszem, hogy ez nem megelőzhető. Véget kellene venni a túltolt épületszigeteléseknek. Az emberek rettegnek a számláktól, ebbe halnak bele! A kormány a gyűlöletplakátok és egyéb fölösleges kiadások helyett inkább a hasonló tragédiák megelőzésére használhatná a közpénzt.

Részvétem a gyerekek családjának.
krumpli
Mindent szigetelünk ezerrel. Nem szabadna. Részvétem. :(
eszegfu
Nem hiszem, hogy valaha is ép ésszel fel lehet dolgozni 2 gyermek tragédiáját...még az is előfordulhat, hogy "gondatlanságból elkövetett, halált okozó" cselekedettel megvádolják a szülőket... Ki a felelős a szénmonoxid áramlás miatt? Eddig évenként ellenőrizték a kéményeket, most majd 2 évenként... bizony a kémények állapota miatt is lehet jelen a szénmonoxid... tartok tőle, hogy sok hasonló tragédia történik majd a jövőben.:(( Őszinte részvétem a családnak.
emerencia
@Horizont: Egyes szénmonoxid jelzőkre rá van írva, hogy nem szabad fürdőszobában használni. Szerintem egy ilyen kis elektronikus eszköz csak a lelkiismeretünk megnyugtatására szolgál. A kereskedelemben kapható szerkezeteket állandóan tesztelik és már azokat is kivonják a forgalomból amelyeknek semmi baja, csak hiányzik róla valami felirat. Lehet kapni márkásabbat is több pénzért. Van aki erre esküszik de szerintem az is bármikor bedögölhet és akkor nem fog jelezni. Mi már ott tartunk, hogy a gázzal fűtött lakásban csak teljesen nyitvatartott ajtónál merjük használni a fürdőszobát, hiába van ott egy ilyen kütyü. Sok embertől hallom, hogy meg lehet érezni, ha baj van és ilyenkor alaposan ki kell szellőztetni. Ez nem igaz, ha így lenne, nem halnának meg emiatt oly sokan!
eszegfu
@Horizont: Valóban a katasztrófások kapták meg ezt a feladatot is. Abban egyetértünk, hogy elsősorban mindenkinek magának kell megoldania, csakhogy ehhez a laikus embernek segitség kell! Pl. ahhoz, hogy eladásra kináljunk egy családi házat kell egy hőszigetelési "bizonyitvány", e nélkül nem is lehet belefogni... pedig ez nem életveszélyes. Nálunk elég "lelkes" a kéményseprő, de pl. csak azt tudta mondani: kell egy szellőző lukat vágnom kifele (nem elég az ablak, mert hátha becsukom). Nem tudta -- mivel a rendeletben sincs!!! -- mekkora legyen: 1 cm átmérőjü, vagy tegyek be egy akkora ventillátort, mint a metróban van?! Igaz nekem a gázgazán nem a fürdőszobában van.
papa.49
@emerencia: @Horizont: A nem kényszer keringetéses gázkészülékeket kellene kivonni a forgalomból ugyanis ha annak nem megy az elszívó ventíllátorja, és azt nem érzékeli a ,,vákum kapcsoló,, EL SE INDUL, leáll hibára, amellett hogy ezek a kazánok, vízmelegítők kintről szívják be az égéshez szükséges levegőt, nem a helyiség levegőjét használják!!!A legveszélyesebbek a kéménybe bekötött szabad tűzterű melegítők, amik a helyiség levegőjét használják...
Akkor borzalmas a két gyermek halála...
quadrocopter
Mit is lehetne írni? Miért voltak csukva az ablakok, ha egyéb úton nem biztosított a zellőzés?
eszegfu
@papa.49: Mondom, hogy szakember kell mindenhez! Én már az első mondatodat sem értem! Meg aztán mi az, hogy "kéménybe bekötött szabad tüzterü melegitők"? Mitől szabad?!
papa.49
@Horizont: Nem kell ehhez szakember, csak gondolkozni kell, ha kicserélem az ablakokat, ajtókat légmentesen záródó típusokra akkor gondoskodni kell a levegő cseréjéről...
A gázkészülékek levegő szükségletét, pedig a kinti levegő használatával, kell megoldani, csak hát ugye ezek 2-4 X többe kerülnek mint a nálunk elterjedt készülékek, és még egy addig míg nem kezdődött a szigetelési őrület, fel se tűnt ez senkinek, mert a jó magyar ipar nagyszerű termékei olyan fából készültek amin még tegnap a madár fütyült, mire kiszáradt a falban addigra a légy irányváltás nélkül tudott átrepülni rajta, ott nem volt gond a légcserével...
A mai ablakok, ajtók mellett nem mozog a függöny, mint régen, hát váltani kell a fűtés technikáján is...
emerencia
@Horizont: Nagy figyelemmel kell elolvasni a használati útmutatást. Jó, ha van ilyen eszköz a lakásban de azért lehetőleg ne bízza az ember az életét egy ilyen szerkezetre. Ami elromolhat, az előbb utóbb el is romlik. Nálunk pl. van hálózatba dugós és elemes is. Mégis jobban szeretek ilyenkor fűtési szezonban egy lenézett, lepanelpatkányozott lakásban lenni. Ott még azt is túl lehet élni valahogy, ha nincs fűtés télen. (Saját tapasztalat.)
papa.49
@eszegfu: Gondolj az átfolyó melegítőkre, amiken az őrlángot gyufával kell meggyújtani, vagy a nagyon régi gázkazánokra amik a '80 években kerültek beszerelésre, és szintén őrlángosak voltak, ezek mind kéménybe kötött készülékek voltak...
eszegfu
@papa.49: Ezekre emlékszem... de jó a férfiaknak, hogy annyi mindent értenek!
1magyar
A gázkazánt nem engedném csak a házon kívüli helységben üzemelni! Mennyi ilyen tragédia van!
Fradigege
Szereltek fel szén-monoxid jelzőt??? Igen vagy nem? Nincs több kérdésem.
papa.49
@1magyar: Ez marhaság hiszen pont azért fejlesztették ki a konyha bútorba beilleszthető kazán típusokat, mert nincs mindenkinek plusz helyisége a lakáson kívül, ezek mind olyanok, hogy leállnak ha nem normálisak a üzemi körülmények!!!
dr. prédikátor
Hát ez tragédia! Egy kis figyemességgel talán elkerülhető lett volna!!! Talán!!!Nálam cirkó fütés van a kazán a fürdőszobába van .De ! ha véletlenül nagyobb a gőz már ki is kapcsol.Igaz én az ajtón alul felül rést vágtam , a mennyezeten is két helyen van szellőzö .Sőt a garázs felé még a 60 centis falat is átfúrtam hogy elég levegő legyen a kazánnak!!!de én inkább fával tüzelek és fűtök, gyorsabb és kellemesebb a meleg!!!

A családnak részvétem!!!
1magyar
@Fradigege: @papa.49: Legtöbb szénmonoxid mérő megbízhatatlan. De aki 100 % biztonságot akar annak bizony külső gázkazán kell.
Olyan sok tragédia van, laza a szabályozás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.