Ismérvei: A skizofrénia, szkizofrénia vagy hasadásos elmezavar olyan kóros mentális állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemeznek.[2][3] A skizofrénia elnevezés a görög eredetű szkhizein (σχίζειν), „hasadás” és phrén, phren- (φρήν, φρεν-), „elme” szavakból ered, a kifejezést az svájci Eugen Bleuler pszichiáter alkotta 1911-ben. A skizofrénia nem jelent „tudathasadást” vagy „többszörös személyiségzavart” (ezeket manapság disszociatív személyiségzavarnak is nevezik), és gyakran össze is keverik a két betegséget. A kifejezés a betegség jellegzetes megjelenési formájának következtében inkább azt jelenti, hogy „hasadt a szellemi funkció”.[4] Leválik az érzelem a gondolkodásról. (pl Nevetve beszél az édesanyja haláláról.) A skizofrénia úgynevezett pergető-spektrumbetegség, betegségcsoport,[5] amelynek leggyakoribb megnyilvánulási formái az...

Feltöltő: Cefi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

grincss
Bringás-Pergető egy köcsög?
Fúúú, de örülni fognak neki a sitten! :-)
Profonn
Mindannyian szégyellni fogjuk magunkat, amikor a káromkodást felveszik a Hungaricum-ok közé és Pergetőt a köztársasági elnök, élő adásban tünteti ki a nagykereszttel. Akkor már késő lesz keresnünk a barátságát ! Nem lennék a helyünkben azon a napon !
grincss
Bringás-Pergető egy köcsög?
Fúúú, de örülni fognak neki a sitten! :-)
Cefi
@grincss: Oda nem jut el. Tudod, azok a fránya lámpavasak...
vukkocska
Csak nem Pergető az Orbán pszichiátere, és felkérték a diagnózisra? Már csak az anamnézis hiányzik, de azt Orbán egy videón elmondta magáról.
Cefi
@vukkocska: Nem. A pergető a végbédugasza.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.