Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki, hogy Kína egy új szövetségi tengelyt akar létrehozni többek között Magyarország, Szerbia és Oroszország vezetőivel. Washington akkor küldött figyelmeztetést az Európai Uniónak, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútján találkozott Alekszandar Vucsics szerb elnökkel és három napos magyar találkozója alatt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is egyeztet.

„A Hszi Csin-ping által meglátogatott vezetők azok, akik a legnagyobb valószínűséggel megkérdőjelezik az euroatlanti közösség egységét”

– jelentette ki Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja egy szerdai sajtótájékoztatón. Bírálta a kínai elnök belgrádi látogatását is az 1999-es amerikai légicsapás évfordulóján, amely véletlenül lerombolta az ottani kínai nagykövetséget. Szerinte a látogatás célja az volt, hogy növelje a feszültséget Szerbia és a nyugati közösség között – írja a Portfolio.

Washington tombol az Orbán–Hszi-találkozó miatt, figyelmeztetést küldött

Alekszandar Vucsics szerb elnök május 8-án fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt Belgrádban  Fotó: AFP

Hszi és Vucsics belgrádi látogatása során új együttműködési megállapodást írt alá, Kína és Szerbia pedig mintegy 30 egyéb megállapodást is kötött, köztük egy médiapartnerségről szólót és egy kiadatási egyezményt. A kínai elnök budapesti útja során várhatóan szintén új üzleti szerződéseket kötnek és tovább mélyítik a politikai kapcsolatokat is a magyar kormánnyal.

Washingtont az aggasztja, hogy Alekszandar Vucsics elnök és a szerb kormány Oroszország legerősebb szövetségese a Balkánon, míg Orbán Viktor tavaly kínai útja alkalmával találkozott Vlagyimir Putyinnal, és az amerikai álláspont szerint vétóival késleltette az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, valamint Ukrajna pénzügyi támogatását – számolt be az EUobserver

Ellentétesek az EU gazdasági érdekeivel Peking magyarországi és szerbiai beruházásai

Kína jelentős, több mint 12 milliárd eurós szerbiai, illetve 30 milliárd eurós magyarországi beruházásai ellentétben állnak az EU gazdasági érdekeivel – mondta Escobar.

Forrás: Portfolio, EUobserver

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"A mosolygó kínai elnök személyében régi vágású tömeggyilkost köszönt a magyar kormány megkülönböztetett tisztelettel, aki nem tréfál, nem játszik, ha beteszi a lábát valahova, ott megköveteli a kínai törvények érvényesítését, a kínai ideológia és a kínai propaganda terjesztését, szó szerint gyarmatosítja az országot.

Orbán ne álmodjon szuverenitásról. Kína maga alá gyűri, lábbal tapossa, ha kínai rendőrök, félkatonai alakulatok jönnek a kínai cégekkel, kínai megfigyelő technikai rendszereket szerelnek fel, amelyek minden adatot mindenkiről közvetítenek kínai szerverekre, ahogy az Szerbiában zajlik, a kínai totális diktatúra ellenőriz mindent."
nepszava.us/a-kinai-diktatura-uralma-ala-kerult-magyarorszag/
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Biden is tombol,mint a tornádó..
Csak a guta + ne üsse!?
csak ennyi
barátilag
J.L.
NKF
Balos .balfaszok bárhogy is van akkor is Orbán a nagypolitikába otthon van!
Aki Én
A fidesz szektája, hogy imádja a kommunista Kínát.
Ennyi!
Loksmith
@verőce21: Hát e a hivatkozás olyan Origós, Megafonos, Mandineres, Pestisrácos nem olyan meggyőző. Talán még hazudnak is.
Aki Én
@Őrnagy: Igazán értem Washington problémáját. De az illibkány csürhe károgását nem értem! Ja de értem. Akik a kommunisták seggét nyalják, azoknak kötelező visszhangozni az USA rosszallását, ha nekik valami valamiért nem tetszik, valamit nem értenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.