Parányi adótartozás miatt zárolták egy férfi bankszámláját, ahonnan így nem tudja átutalni a rá kirótt végrehajtási költséget sem. A NAV-nál állítják: nem fordulhat elő olyan eset, amilyet az ügyfél elmesélt.

Ötezer forintot kell befizetnie végrehajtási költségként annak a férfinak, akire, mint kiderült, két forint adótartozás miatt rótták ki ezt az összeget. Patthelyzetbe került azonban, mert a tartozás miatt zárolták a bankszámláját, így nem tudja átutalni a tartozást – írja a Bors.

A férfi azt mondta: az adóhivatal ügyintézője nem tudta megmondani, melyik adónemet érinti a tartozása. Csak annyit közölt, hogy egy éve görgeti maga előtt a kétforintos tartozást.

Az ügyfél méltánytalannak érzi az ötezer forintos pluszköltséget a kétforintos tartozáshoz képest, és úgy tudta, hogy minden terhét időben befizette. Két forintot készpénzben egyébként sem életszerű kifizetni, ráadásul ilyen esetben lefelé szokás kerekíteni – jegyezte meg.

A NAV-tól a lapnak azt válaszolták: lehetetlenség, hogy ilyen eset előforduljon, a rendszerbe épített kontrollmechanizmusok ráadásul még adminisztratív vagy egyéb hiba esetén is megakadályoznak egy ilyen tévedést.

A NAV nem indít végrehajtási eljárást kétforintnyi összegre, mivel az arra történő bankszámlazárolás nem értelmezhető. A NAV végrehajtás keretében nem zárol bankszámlát, hanem inkasszót bocsát ki, de ezer forint hátralék alatt ez sem lehetséges – tették hozzá.

Az ügyfél ennek ellenére nem fér hozzá a pénzéhez a tartozás miatt.

A lap állítja: nem egyedi esetről van szó. Egy férfi 2007-ben havonta kapott arról levelet, hogy egy banknak egy forinttal tartozik, pedig már egy évvel korábban megszüntette a számláját. Egy másik ügyfelet egy öt éve nem használt bankszámla miatt figyelmeztettek, mert 188 forintos mínusz volt rajta, amelynek kiegyenlítése egy behajtó céghez került.

(A címoldali kép forrása: Pixabay)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Tállai viziló elvtárs !! Büszke lehetsz magadra !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
IBI - ideiglenes biztonsági intézkedés. A nagytudású NAV, ha úgy vélelmezi, h vmi tartozás fennállhat felé, akkor ezen a címen zárolja az áldozat öszes elérhető bankszámláját és ívben leszarja, h a szerencsétlen és a családja miből is fog megélni. Zálogjogot rendel el az ingatlanaira, gépkocsijaira, nagyobb értékű ingóságaira. Ez mindaddig fennáll, amíg a helyzet nem tisztázódik. Évekig elhúzódhat. Kártérítésről nem is lehet álmodni. Hogy közben tönkrement egy vállalkozás, 10-20 ettől függő család élete? A NAV leszarja.
Ilyen az, amikor az állam a fejére tud nőni az őt alkotóknak.
papa.49
@Equus: Pontosan a nav. miatt adtam fel a vállalkozásomat, mert pofátlanul követeltek, befizettem, erre egy részét visszautalták, majd a következő évben büntetéssel, kamattal megint követelték, befizettem és megszüntettem a vállalkozásomat!!!
Mindezt a Kresz Géza utcai sóhivatal követte el, elegem lett, sőt még kb. 4-5 évnyi nyugdíjbiztosítási pénzemet is lenyúlták, időt meg nem igazoltak, mondván a főállásom utáni idő mellé nem jár, viszont a pézt eltették!!!
Equus
@papa.49: az bolond, aki Mo-n vállalkozásba kezd. Ezzel "Tatort" feliratot tesz a hátára és még a célkeresztet is felrajzolja. Ł300-ért... durván 120.000 Ft-ért (teljes költség, kiutazással, ügyvédi munkadíjjal együtt) az UK-ban bejegyeztethet egy jogi személyiségű társas válallkozást. Nem kell 3 millió Ft törzstőke, nincs NAV, csak a mo-i tevékenységbe tudnak férgeskedni... részletek nélkül... végtére is ez nem egy adózási tanácsadásra szóló oldal...

Annyi bizonyos: Mo-n az állam nem az őt alkotó népesség, sokkal inkább a választott vezetői érdekeit szolgálja.
papa.49
@Equus: Én már egy vén pali vagyok nekem már nem éri meg, mondjuk ha egy 20 fiatalabb lennék már árkon,bokron túl lennék, családostul...
quadrocopter
Ha valaki eddig nem értte volna meg, hogy egy mocsjos, aljas, geci által uralt, korrupt hatalomról és annak sunyi, behajtási gyülekezetéről van szó!
Desischado
Azt utálom bennük, hogy ahogy Papa esete is bizonyítja, a kisembert mindenféle módon vegzálják, de mészáros meg vayna és a többi, büntetlenül csalhatnak milliárdokat! Szemét, tetves rablóbanda!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.