A Szegedi Ítélőtábla szerint az első fokon nem vettek figyelembe minden bizonyítékot, hanem válogatott a bíróság, ezért új eljárás lesz új tanáccsal, az ítéletet pedig hatályon kívül helyezték. Ahmed H. előzetesben marad.

Hatályon kívül helyezte a 2015. szeptemberi "röszkei csata" miatt egyedüliként terrorizmus miatt 10 évre elítélt Ahmed H. ítéletét a Szegedi Ítélőtábla. 

Az Index cikke szerint az ítélőtábla úgy látta, az első fokon eljáró bíró tanács magyarázat nélkül válogatott a bizonyítékok közt, Ahmed H.-ra nézve kedvező bizonyítékokat vetettek el. A testület ezért helyezte hatályon kívül az első fokú ítéletet, és új eljárásra rendelte az ügyet, amelyet már más tanács fog tárgyalni. 

Ahmed H. addig is előzetes letartóztatásban marad. 

A férfit 10 év fegyházbüntetésre ítélték tavaly az elsőfokú ítéletben.

Az Index cikke szerint "a döntés indoklásának lényege: az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék az indoklásból kihagyta, milyen alapon válogatott az ellentmondásos bizonyítékok között, miért fogadta el azokat, amelyek a vádlott bűnösségét támasztották alá, és miért vetett el más, mellette szóló bizonyítékokat. Az ítélőtábla ezért megalapozatlannak találta az ítéletet.

Ahmed H. terrorcselekménye a Btk.-beli definíció alapján megfogalmazott vád szerint annyiból állt, hogy a röszkei összecsapáskor megafonba beszélt, követeléseket fogalmazott meg, rázta a kordont, háromszor dobott valamit a rendőrsorfal felé (arról nem volt szó, hogy el is talált volna bárkit), és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére, amikor áttört a tömeg. A követelőzéssel és a dobálással az elsőfokú ítélet szerint kényszerített egy állami szervet."

Ahmed H.-t a volt szocialista igazságügyi miniszter Bárándy Péter védte, aki  védőbeszédében pont az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Az ügyészség súlyosította volna a büntetést. 

Az ítélőtábla szerint ellentmondásosak voltak a rendőri vallomások, amikre alapozva ítéletet hozott az előző bírói tanács. Az ítélőtábla szerint az sem elfogadott tény – noha az első fokon eljáró bíró annak vette, hogy Ahmed H. a tömeg vezetője lett volna. 

A szír férfi, aki egyébként legálisan léphetett volna be az EU területére (felesége miatt 10 éve cipruson éltek, azonban a férfi családja  balkáni útvonalon menekült el, és eléjük ment, hogy pénzzel segítse őket a határon való átjutásban), az utolsó szó jogán felszólalt: 

A bíróság nézzem rám emberként, és úgy döntsön!

- kérte, és előtte újra elmondta, csak a családját akarta segíteni, ő tiszteli a más vallásúakat, és nem fanatikus.

(Címlapi kép: MTI/Ujvári Sándor)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.