A MOL szerdától 9 forinttal emeli az üzemanyagok árát. Elemzők szerint ez összefügg azzal, hogy a Texas partjainál lecsapó Harvey hurrikán több kőolajfinomító egységet is megbénított, ami üzemanyaghiányt okozott Amerikában, a hiányt a globális piacról pótolták, de ez megemelte a finomított kőolajtermékek, így az üzemanyagok árát is.

A Harvey hurrikán hatása elérte Magyarországot is – köze lehet az üzemanyagár növekedéshez

(Fotó: Pixabay, CC0)

Major András, a Portfolio elemzője szerint:

„Az Öbölben tengeri olajfúrókutakon zajló kitermelést kevésbé érintette a Harvey hurrikán, ezért a nyersanyagtermelésben a leállások után sem okozott áremelkedéseket, ami arra utal, hogy nem esett ki nagyobb mennyiség a piacról.

A nagy problémát a finomítóknál okozta a Harvey hurrikán, elsősorban az üzemek bonyolultsága és elhelyezkedése miatt".

"A hurrikán megérkezése előtt evakuálták a személyzetet a nagy finomítótársaságok, a viharban pedig több méteres víz alakult ki az egységekben, vagyis nem csak egyszerű leállásokról volt szó. A kieső termelés mellett veszélyhelyzet is kialakulhat, például ha bizonyos vegyi folyamatokban megszűnik egyes termékek hűtése, az garantálja, hogy a beinduló láncreakció különféle szennyeződések környezetbe jutásával és robbanásokkal fog járni" – mondta Major András.

„A MOL a hétfőn bejelentett áremelése kapcsán – a szokott módon – nem indokolta az ármeghatározó lépését, de erősen sejthető, hogy ez állhat a háttérben. Ilyen mértékű üzemanyagár-emelkedés régen volt a hazai piacokon.

A további áremelés sem zárható ki, ennek megtörténte és mértéke az amerikai finomítók helyreállítási munkálatainak gyorsaságától függ"

- mondta Major András.

(Inforádió)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ez csak egy hülye magyarázat, SEMMI NEM IGAZ BELŐLE !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Ez csak egy hülye magyarázat, SEMMI NEM IGAZ BELŐLE !!!
karma1
@papa.49: Tudom en azt, Dragam, viszont eppen kapora jott. Azert borzaszto egy dolog, hogy mas nep oriasi nyomoran, bajan meg mindig keresik azt a pontot, hogy hogy tudnanak nyereszkedni,...:o(((((
Kookas
én meg már azt hittem hogy a soros miatt.
volvós
Bezzeg ennek a g...i tetves hernádinak marad a pofátlan több milliós fizetése,
ilyenkor sajnálom, hogy az Interpol nem kapcsolta le a Horvátországi
balhéja miatt...Kezdem gyanítani, hogy ez patkány is Viktorka
strómanja...
solidedge
Hurrikánként csapott le ránk az olajtermelő államok és a magyar állam pénzéhsége, és most itt az újabb. Ki bírja ezt?
babp1982
Érdekes a nyersolaj ára nem ment fel drasztikusan,a hazai finomítók át meg nem érinti a hurrikán akkor mi a lópimpoliért emelik a benzin árát 9 Ft-al? Ha értem a birka nép torkán minden szart le lehet tolni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.