Európa több országában, köztük itthon is bukkant fel a fipronillal szennyezett tojásból, lengyel hatóságok viszont most azt jelezték, hogy náluk baromfihúsban is találtak a méregből.

Miután pár hete Európa több országában is felbukkantak a mérgező rovarirtószerrel szennyezett tojások – melyekből az előzetes hírek ellenére végül mégis találtak Magyarországon is –, most itt az újabb botrány: Lengyelországban ugyanabból a szerből találtak bőven határérték feletti nyomokat tyúkhúsban – írja a Magyar Idők információja alapján a Napi.

Lengyelország jelezte, hogy határérték feletti szennyezettséget mért tyúkhúsokban abból a fipronil nevű rovarirtó szerből, amelyet más európai országokban tojásokban találtak korábban. Más országokban még csak az ellenőrzésnél tartanak a hatóságok, így egyelőre nem tudható, milyen messzire jutott a szennyezett hús.

A tojás után már a tyúkhús is mérgező

Magyarországon eddig tíz esetben találtak szennyezett terméket, szinte kizárólag tojást. A magyar tojástermelők közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy működésük során nem használtak fel illegális szereket, így a hozzájuk tartozó telepekről biztonságos áru kerül a boltokba. A hatóságok folytatják a vizsgálatokat.

Kép és clk: illusztráció, Pixabay / 500 mm CC0

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.