Botka Lázló MSZP-s miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz a közoktatás szétverésével okozta a legnagyobb kárt a magyarságnak. Szerinte az ellenzéknek adott ajánlata a "győzelem forgatókönyve".

Lesújtó a kép Botka szerint

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a fideszes kormány a közoktatás szétverésével okozta a legsúlyosabb és legnagyobb kárt a magyaroknak.

Botka László kedden Budapesten, mielőtt pártja szakpolitikusaival a közoktatásban érdekelt szakszervezetekkel, civil szervezetekkel konzultált azt mondta, lesújtó a kép nyolc év fideszes kormányzás után: minden magyar és nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy a magyar közoktatás színvonala az uniós és a régiós átlaghoz képest is lemaradt.

A GDP 6 százalékát költenék az oktatásra

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatón közölte, kormányra kerülve visszaadják a magyar iskoláknak és a tanároknak a tanszabadságot, a GDP hat százalékára emelik a közoktatásra szánt összeget és visszaállítják a nemzeti közoktatási kerekasztalt.

Botka László szerint az, hogy milyen oktatást kapnak a gyerekek, alapvetően meghatározza Magyarország jövőjét. Mint mondta, a fideszes oktatáspolitika "eredményeként" a magyar diákok 27 százaléka funkcionális analfabéta, vagyis tud írni-olvasni, de nem érti azt, amit olvasott.

Közölte, a felmérések szerint az EU-n belül Magyarországon a legkisebb az esélye egy tehetséges, okos, de szegény családba született gyermeknek, hogy többre vigye, mint szülei.

Az ellenzék tárgyal az érintett oktatási szervezetekkel

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, volt oktatási miniszter közölte, a tanácskozáson 16 közoktatásban érintett szervezet vesz részt, minden közoktatási szakszervezet képviselteti magát, részt vesznek a találkozón a nyelviskolák képviselői, illetve az elmúlt években megismert szakmai és civil szervezetek majd mindegyike.

Botka: a közoktatás szétverésével okozta a Fidesz a legnagyobb kárt

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette: az a meggyőződésük, hogy érdemes párbeszédet folytatni ellenzékben. A tanácskozás célja – mondta –, hogy megvitassák, mennyire fontos az ország, a jövő Magyarországa szempontjából, hogy a magyar oktatás színvonala javuljon.

"Azért jöttünk, hogy hidakat építsünk" – fogalmazott, hozzátette: együttműködésre kérik a közoktatásban érintett szervezeteket.

Botka ott lesz a tárgyaláson a DK-val, de vétójoga van a képviselőjelöltekre

Botka Lászlót kérdezték a hétfőn ismertetett, "a demokratikus ellenzéki pártoknak", az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek tett választási együttműködési ajánlatáról.

Arra a kérdésre, hogy valóban nem vesz részt a DK-val folytatott tárgyalásokon, Botka László elmondta, Molnár Gyula pártelnökkel és Hiller István választmányi elnökkel hárman tárgyalnak az ellenzéki pártokkal.

Hozzátette, az MSZP alapszabálya szerint a pártelnök és a választmányi elnök feladata a szövetségkötésekről tárgyalni. Egy májusi kongresszusi határozat – folytatta – pedig vétójogot adott a miniszterelnök-jelöltnek a 106 egyéni képviselőjelölt kiválasztásánál és a listaállításnál.

A "győzelem forgatókönyvét" tette le az asztalra

Botka László rögzítette: ajánlata mind a hat demokratikus ellenzéki pártnak biztosítaná a parlamentbe jutást.

Mint mondta, azt kérte az ellenzéki pártoktól, ne kapkodjanak, mert a magyarok többsége kormányváltást akar.

Nem lehet a választói akarat ellenében politizálni, ki fog derülni a következő napokban, hogy "ki az, aki csak szövegel az Orbán-rezsim leváltásáról" és ki az, aki komolyan gondolja – mondta. Szerinte a javaslatát elutasító pártvélemények nem vele, hanem a választói akarattal állnak vitában.

Botka László elmondta azt is, "a győzelem forgatókönyvét tette le az asztalra", de ha a pártok úgy gondolják, nem így lehet győzni, akkor mondják meg, hogyan. Ezt senki nem hajlandó megmondani – jegyezte meg.

Megerősítette, továbbra is azt javasolja, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök ne kerüljön a listára, hanem egyéni választókerületben méresse meg magát. Annál nagyobb legitimációja nincs egy politikusnak, minthogy közvetlenül választják meg a választópolgárok – hangoztatta.

Egy másik kérdésre, miszerint a lista hányadik helyén szerepelnének más ellenzéki pártok politikusai, Botka László közölte, ez a kérdés a tárgyalásokon fog eldőlni. Hozzátette: ajánlatának nincs határideje, mindenkinek van ideje arra, hogy végiggondolja, hogyan kell változtatni stratégiáján a győzelem érdekében.

A tanácskozáson részt vett Molnár Gyula és Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke is.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Ilyet ne mondjon Botka, mert tele van a szekrény csontvázakkal. Amit lehetett mindent tönkre tettek és olyan ügyesen loptak, hogy egy részüket később vesszük csak észre, mint a magánnyugdíj rablást is akkor, mikor kiutalják a két tucat csirkelábat egy hónapra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.