Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőn ismerteti a választásra elképzelt ötletét a közös jelöltállításról és listáról.

Hétfőn ismerteti a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltje a jövő évi országgyűlési választásokra összeálló szövetségre vonatkozó ajánlatát.

Botka szerint közös jelölt és közös lista kell a 2018-as választásra

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Botka László vasárnap kora este Győrben, a 28. Őszirózsa fesztiválon, mintegy kétszáz ember előtt kifejtette: reményi szerint minden demokratikus mozgalom el fogja ezt fogadni, mert a Fidesz választási rendszere szerint ahhoz, hogy a kormányt leváltsák, mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet és közös listát kell állítani. Kormányváltók szövetségét szeretnénk létrehozni – mondta.

A válaszokból pedig kiderül, hogy ki az, aki "tényleg le akarja váltani az Orbán rezsimet", és ki az, aki "csak a saját politikai túléléséért hajt" – tette hozzá. Nem csak a közvélemény-kutatások szerint akar a magyar választók többsége kormányváltást, ezt az ellenzék a mindennapokban is érzékeli – hangsúlyozta.

Nyolc év alatt igazságtalanná vált az ország

Botka úgy látja, az emberek szerint a Fidesz nyolcéves kormányzása alatt az ország igazságtalan lett. Minden döntésben csak a gazdagoknak segítettek, ilyen volt az egykulcsos adórendszer, vagy a családtámogatási rendszer – mondta. Megjegyezte, kilenc éve nem emelték a családi pótlékot, a családi adókedvezmény pedig nem elérhető az alacsony jövedelműek számára, megváltoztatták a nyugdíjemelés szabályait, a kétmillió magyar nyugdíjas több mint fele százezer forint alatti jövedelemből él.

Az egészségügyben alig van ápoló és orvos, tavaly több orvos hagyta el az országot, mint ahány diplomát kapott az ország négy orvosi egyetemén, ugyanakkor egyre több az orvos a fizetős rendszerben – sorolta.

Az oktatásról azt mondta, hogy egy friss nemzetközi felmérés szerint a magyar gyerekek 27 százaléka funkcionális analfabéta. Magyarország és a gyerekek jövője nem az olcsó, betanított bérmunka, hanem huszonegyedik századi tudás – fűzte hozzá.

Megélhetési minimum a nyugdíjasoknak

Kérdésekre válaszolva a párt nyugdíjprogramjáról elmondta, hogy bevezetnék a megélhetési minimumot, e szerint aki nyugdíjas, nem kaphat a megélhetéshez szükségesnél kevesebbet. Duplájára emelnék a minimum nyugdíjat, jelentősen megemelnék a százezer forint alatti nyugdíjakat és visszaadnák a 13. havi nyugdíjat.

Politikánk lényege, hogy megélhetési minimum legyen Magyarországon

- mondta Botka László, hozzátéve, hogy ennek forrását elő fogják teremteni.

Beszélt arról is, hogy visszaállítanák a népszavazás szabadságát Magyarországon, "amit jelentősen korlátozott a Fidesz". A jelenlegi jogszabály sok népszavazási kezdeményezést enged, de a "Fidesznek minden eszköz megvan a kezében, hogy ezeket akadályozza" – mondta.

Az a kormány, amely fél a saját állampolgárai véleményétől, az nem erős

- magyarázta.

Az egészségügyi programra kitérve azt emelte ki, hogy nem röghöz kötni kell az orvosokat, hanem meghallgatni őket, hogy mit szeretnének, miért mennek el.

A kerítés addig lesz a déli határon, amíg az emberek félnek

A déli határon lévő kerítésről azt mondta, hogy az addig fog állni, amíg az emberek félnek. A cél az, hogy minél rövidebb ideig féljenek, mert nem olyan jövőt szeretnének az emberek az unokáiknak, ahol Európa közepén egy drótkerítés áll. "Nincs ott a helye" fogalmazott, majd hozzátette: a Fidesz célja, hogy elterelje másról a figyelmet.

Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke azt mondta, minden adott ahhoz, hogy jövőre "minden rendben legyen". Folyamatosan halálhírét keltik a pártnak, amelyet azonban "az emberekkel közösen túl fognak élni, mert kell hogy legyen egy valós baloldali alternatíva" – fogalmazott. "Fel fogjuk szántani az országot a következő fél évben, nem fogjuk feladni" – jelentette ki.

Az Őszirózsa fesztiválon bemutatták a térség két egyéni országgyűlési képviselő jelöltjét, Prollreisz Balázst, aki jelenleg a párt győri önkormányzati képviselője és Greguss András vízügyi mérnököt.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
A DK-soknak is csak az a fontos, hogy a Gyurcsány... a Gyurcsány..., hogy az országnak mi lenne jó, azt magasról lesz@rják!
Peller Anikó
"nem olyan jövőt szeretnének az emberek az unokáiknak, ahol Európa közepén egy drótkerítés áll"

Húha, már megint ilyen marhaságot sikerült kinyögni?

Talán azt hiszed olyat akarnak ahol minden második emberszabású arab? Vagy néger?

Botka, Botka, a kerítés az utolsó dolog amit meg szabadna említened. Nem, azt hiszem nem fogalmaztam érthetően. Abszolút ellenjavallt, tilos. Tilos te szerencsétlen, hát milyen segítőid, tanácsadóid vannak neked? Idióták?
bencemacska
Botka, vedd már észre, hogy elcseszted a jövő évi választást! A parlamentbe bekerültök, de kevesebben, mint most.
Nem zavar?
Yoda69
Jo Jo, de kivel? Fodor Gaborral 1 szemelyben nehez lesz gyozni.

@Béla333: Mar megint tevedsz es melle beszelsz. A DK-sok tobbsege ertelmes ember aki sziven viseli az orszag sorsat. Az pedig hogy Gyurcsanyt tamogatjak eleg egyertelmu, hiszen a tobbseg miatta lepett be a DK-ba. O volt az aki ki merte mondani a fajo igazsagot Oszodon. Amit aztan a gecik igy-ugy kiforgattak.
Mellesleg korabban mar irtam neked, en szivesen tamogatnam Szel B.-et is ME jeloltnek ha lesz kozos lista.
Jozefina
Össze fog jönni a "Kormányváltó Szövetség", mert ez a demokratikus ellenzéki pártok és főleg a nép érdeke!!! Csak attól kezdve mindent elsöprő kampányt kell indítani az interneten, a még meglevő sajtóban, tv-ben, rádióban és főleg személyesen meggyőzni a választókat, hogy ébredjenek és álljanak ki saját sorsukért. Menjen mindenki szavazni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.