Főleg a jobb megélhetés csábítja külföldre a fiatalabb korosztályt.

A 24.hu megbízásából készített egy felmérést a Republikon Intézet, amiből kiderül, hogy

a megkérdezettek csaknem ötöde úgy válaszolt: vagy ő, vagy valamelyik családtagja tervezi, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát, vagyis minden ötödik választópolgár nem itthon tervezi a jövőjét.

A megkérdezettek 14 százaléka a jobb megélhetés reményében bízva gondolkodik a külföldi munkavállaláson, és csak 3 százalék választaná ezt a közélet állapota miatt, míg 1 százalék egyéb okot említett.

A fiatalok közel fele el akarja hagyni az országot

A korcsoportonkénti bontásban még lesújtóbb jövő rajzolódik ki: a 18–24 éves korosztály 40 százaléka mondta azt, hogy ő vagy valamely családtagja külföldre akar költözni, közülük 34 százalék a jobb megélhetésért, 5 százalékuk pedig a közélet állapota miatt tervezi, hogy elhagyja hazánkat. A korcsoport 44 százaléka ugyanakkor nem emigrálna, 16 százalék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

A 25 és 34 év közötti fiatalok inkább itthon maradnának. A kutatás szerint a korcsoport 76 százaléka nem akar külföldre költözni, és mindössze 18 százalék mondta azt, hogy ezt tervezi ő vagy valamelyik családtagja.

A Republikon Intézet reprezentatív, 1000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásában arra kereste a választ, hogy a magyar népesség hány százaléka tervezi a külföldre költözést, illetve hányan tudnak olyan családtagról, aki azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(24.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.