Az ultraviola- (UV-) sugárzás veszélyeire figyelmeztető felhívást tett közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: akár fél óra alatt is le lehet égni a napsütésben a hét végén, amikor folytatódik az elmúlt napok nyáriasan meleg, napos időjárása.

A szolgálat honlapján már április közepe óta tájékoztatnak az aktuális UV-sugárzás mértékéről, valamint másnapig szóló előrejelzést is készítenek, és ha szükséges, figyelmeztetést adnak ki. A közölt UV-index-előrejelzés mind piktogramos, mind térképes formában elérhető, ebből kiderül, mikor és mennyi időt lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy az egészségre, különösen a bőrre káros lenne.

Magas lesz az UV-sugárzás mértéke

A legfrissebb mért adatok és az országos UV-index-előrejelzés megtalálható a meteorológiai szolgálat mobileszközökre optimalizált változatán, valamint országosan és ingyenesen elérhető Meteora mobilapplikációján is, amelyen az egyénileg beállítható, bőrérzékenységtől függő leégési idő is látható.

A figyelmeztetési küszöbértéket meghaladó, nagyon erős UV-sugárzás esetén az OMSZ külön kiadott közleményben figyelmeztet a várható veszélyekre – áll a közleményben. Előrejelzésük szerint főként vasárnap és hétfőn lehetnek szórványosan záporok, zivatarok.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Akkor nem menjunk a napra, mert migrans lesz belolunk.
Javaslom a fideSSeknek arnyekoljak el a napot.
Yoda69
Kulonitsenek el ra 10 milliard Eurot az Unios penzekbol, majd a vejko megcsinalja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.