Míg 1980-ban még 20 65 éves vagy a feletti korú jutott 100 aktív korúra, a következő 35 évre vonatkozó becslés szerint már 53 időskorú jut 100 dolgozó korúra az OECD országokban.

Hét évvel kell emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy elkerülhetővé váljon a katasztrófa?

Ha a foglalkoztatottság nem nő érdemben, az elöregedés jelentősen visszavetheti a nyugdíjas kori életszínvonalat. Egy friss tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése megoldást jelenthet, Magyarországon például a 2015-2050 közötti időszakban a korhatár mintegy 7 évvel történő kitolása mellett, de önmagában a korhatár-emelés kevés: jelentős változásra van szükség a munkaerőpiacon, például a nők munkaerő-piaci aktivitásának növelésével, különben marad a magasabb nyugdíjjárulék, magasabb adók és egy folyamatosan deficites nyugdíjköltségvetés.

(portfolio.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Minden férfi majd a munkahelyén tartja a koporsóját. Tekintettel arra, hogy a férfiak várható életkora alig éri el a 70 évet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
@emerencia: Erre jön a munkahelyeken a lehető legszemetebb válasz: "Nem vagy te fáradt, csak azt képzeled".
Tapasztaltam már.
Csizmás Kond
@36: ...és azért kell a nyugdíjkorhatárt emelni mert nincs fiatal aki ezeket a szaralakokat ingyen eltartaná...
36
@Csizmás Kond: A pénz, mindig a pénzhatalomnál köt ki. Az újra visszaosztást ők végzik. Mindig az emberi ösztönökre adják a legtöbbet. A zabálás, az alkohol, kényelem, háború, média, gyógyszergyártás, luxus cikkek stb.
Ezekre adnak ki de csak hitelt! mert fialtatni kell a pénzt!

És mire nem adnak ki pénzt szívesen?!
Családra, a földművelőnek, a kétkezi munkásnak, a kis-és közép vállalkozónak, a falunak, a kultúrának, a hitéletre, a hagyomány művelésre, a műemlékek rendben tartására. Ezek a pénzhatalom számára fölöslegesek. ...Sokszor gondolkodom a pénz útján és primitívnek tartom...
Csizmás Kond
@36: ..sokminden közbejön...pl hogy magánkézbe kerül valaki kínkeservesen kispórolt vagyonkája, aminek vagy van garancia a visszakapására vagy nincs...
Az állami nyugdíjrendszernek a törvény volt a biztosítása, tehát egyik legbiztonságosabb rendszer volt a világon.
36
@Csizmás Kond: Bogár László közgazdász zseniálisan egyszerűen elmondta a 2008-as történetet is. A bankok nyomták kifelé a hiteleket, fedezet nélkül, de a Svájci frankhoz kötve az árát tekintve, aztán amikor borult a bili, a bankok követelték hogy az állam segítse ki őket a dollár és euro milliárdokkal. Az államok pedig meg is tették, többek között a nyugdíj pénzek elköltésével.
Ezért is vannak most az államok eladósodva, még a leendő nyugdíjasai felé is. Szomorú...
verőce21
@simmering73: (08:06) De addig is jól teszi, ha megcsináltatja a saját sírját. Ha gondoskodik önmagáról, mert halála után már nem tudja más olyan gondosan megigazítani a fekhelyet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.