A kormány továbbra is kiemelt feladatának tekinti, hogy hatékonyan segítse a magyar vállalkozások versenyképességének erősítését – mondta a pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

Varga Mihály ismertetése szerint

a tanács a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatait vitatta meg a versenyképesség erősítésére és a magyarországi idegennyelv-tanulás hatékonyságának javításával is foglalkoztak.

A tanács még két javaslatot tárgyal meg – az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a jegybank javaslatait –, és a három dokumentum alapján állítja össze július 10-e után saját javaslatcsomagját, amelyet a kormánynak nyújt be.

Varga Mihály: még változhat a cafeteriát módosító javaslat, mindent megfontol a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. június 26-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Varga Mihály bejelentette azt is:

idén augusztus végén Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a munkanélküliséggel leginkább sújtott két megyében programot indítanak, hogy az inaktívak, a közfoglalkoztatásban lévők foglalkoztatását, a munkaerőpiacra való újbóli belépését elősegítsék.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta:

javaslataikat Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére készítették el a kamara szakértői, mintegy 1600 vállalkozást kérdeztek meg, és a programba beépítették a területi kamarák észrevételeit is.

Hangsúlyozta, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen az átgondolt és fegyelmezett gazdaságpolitika, a gazdasági alrendszerek megfelelő működése, a hatékony állam kiépítése, a költségvetési fegyelem fenntartása, a csökkenő adóék, a termelékenység javulása, a szakképzett munkaerő, valamint a folyamatos alkalmazkodás a változó világgazdasághoz.

A cafeteriára vonatkozó kérdésekre válaszolva Parragh László rámutatott: a mostani bizonyos tekintetben bonyolult rendszer, tíz egynéhány elemet tartalmaz, azt mindenképpen egyszerűsíteni kell. Ráadásul a cafeteria jelenlegi rendszere kettős pénzrendszert jelent, amely káros egy gazdaságban – mutatott rá.

Gondnak nevezte azt is, hogy az állami és magánszférában eltérnek a cafeteria keretösszegei, valamint a kisebb cégek jó része nem alkalmazza ezt a juttatást, így versenyhátrányba kerülnek.

Varga Mihály a kérdésre válaszolva kiemelte: két szempontot tartott szem előtt a kormány: a ne csökkenjen a munkavállalóknak adható kedvezmény keretösszege és ne növekedjen a munkáltató terhe. "A javaslatokról a szociális partnerekkel egyeztetni fogunk" – mondta.

Hozzátette:

a kormány azt szeretné, ha a cafeteriára vonatkozó változtatásoknál a SZÉP-kártyához kötődő szolgáltatásokra fókuszálnának a jövőben.

Minden javaslatot megfontol majd a kormány – mondta.

A parlamenti vita során még módosulhat a béren kívüli juttatások átalakításáról szóló javaslat

- közölte az mfor munkatársának kérdésére a mai tájékoztató után Varga Mihály pénzügyminiszter. Mint mondta:

a kereskedelmi kamara javaslatait is meg fogják vizsgálni.

Arra a kérdésre, hogy a friss inflációs jelentésben a kormányzati prognózisban szereplőnél alacsonyabb GDP-növekedést vár a jegybank, Varga Mihály elmondta: alapos tervezést hajtottak végre a tárcánál. Hozzátette, az elmúlt években az elemzők prognózisai mindig szerényebbek voltak, mint a kormányé, de végül a kabinet várakozásai beigazolódtak. Hozzátette, hogy majd értékelik az első fél év adatait, és a kormánynak megvan a lehetősége, hogy felülvizsgálja a prognózist.

Egy másik, a népegészségügyi termékadó vonatkozó kérdésre a pénzügyminiszter azt mondta: a kormány továbbra is azt tartja szem előtt, hogy az egészséges táplálkozás minél inkább teret nyerjen az országban, és az egészségtelen termékek, így a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása visszaszoruljon.

Forrás: MTI, mfor

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Parragh , aki szerint a középiskolák jórészét be kell zárni!
Aki közbenjárt a szakmunkásképzés tönkretételében. Csak így tovább O. V.
papa.49
Nagy az ellenkezés hát ,,MEGFONTOLJÁK,, ahogy szokták aztán egy kis idő múlva éjjel 1 órakor egy salátatörvényben megszavazzák !!!
karma1
Naja, a szokasos... Abban a pillanatban visszakoznak, amikor kiderul, hogy valamivel nagyon belegazolnak az emberek eletebe.
Piti egy tarsulat - semmilyen dontesukert nem vallaljak a felelosseget.
Viszont nem is gondolnak at semmit sem - eszetlenul torvenykeznek, intezkednek...
Remelem, hogy ebbe a fejetlensegbe pusztulnak bele...
Nessy
"Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam" hangzott el egyszer ez a mondat. Sokba került a világnak!
Amit kormányunk "megfontol", annak annyi, meg a népnek is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.