Megkezdődött az Európai Unió (EU) intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus elleni büntetőper kedden a Budapest Környéki Törvényszéken. A többórás zárt előkészítő ülés után Kovács Béla újságíróknak nyilatkozva ártatlanságát hangoztatta.

Az én lelkiismeretem tiszta (...), végre elkezdődött a per, bízom abban, hogy kiderül az igazság

- mondta a törvényszék folyosóján az elsőrendű vádlott.

A zárt ülésre vonatkozó kérdésekre reagálva csak annyit mondott: "szívesen elmondanám, de titkos".

Kovács Béla: "az én lelkiismeretem tiszta" – megkezdődött az egykori jobbikos politikus büntetőpere – az akták 2034-ig, illetve 2054-ig titkosak

Az Európai Unió (EU) intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus újságíróknak nyilatkozik az ellene és költségvetési csalás miatt megvádolt három társa ellen indult büntetőper tárgyalása előtt a Budapest Környéki Törvényszéken 2018. július 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kovács Béla és védője, Szikinger István is elmondta, hogy már többször kérték a hatóságoktól az ügy titkosításának feloldását, de erre még csak nem is kaptak választ. Az akták 2034-ig, illetve 2054-ig titkosak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy találkozott-e kémekkel, Kovács Béla azt mondta: nem tudja, munkájából fakadóan nagyon sok emberrel találkozik, külföldiekkel, diplomatákkal.

Nem kéne ezt az ügyet túlpörgetni

- fűzte hozzá a vádlott.

Szikinger István arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU intézményei Kovács Bélát mentelmi jogának kémkedéssel kapcsolatos felfüggesztése óta is sorozatosan bízzák meg olyan feladatokkal, amelyek során akár hírszerző tevékenység is történhetne. Ez pedig azt valószínűsíti, hogy az EU nem veszi komolyan ezt a vádat – jegyezte meg a védő.

A szakember arra is emlékeztetett, hogy a vádbeli, az EU intézményei elleni kémkedés az EU-ban ismeretlen, Magyarországon is csak nem sokkal a Kovács Béla-ügy elindulása előtt, 2014 elejétől létező törvényi tényállás.

Az ügyvéd kijelentette: védence nem kémkedett, erre vonatkozó bizonyítékkal eddig nem találkoztak.

Szikinger István szerint az elsőfokú ítélet jövőre születhet meg.

Kovács Béla: "az én lelkiismeretem tiszta" – megkezdődött az egykori jobbikos politikus büntetőpere – az akták 2034-ig, illetve 2054-ig titkosak

Az Európai Unió (EU) intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus és költségvetési csalás miatt megvádolt három társa a vádlottak padján az ellenük indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszéken 2018. július 10-én. Balra Holdampf Gusztáv bíró. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kovács Béla korábbi nyilatkozataiban is tagadta a vádakat

Kedden az előkészítő ülést megelőzően a törvényszéken arról beszélt a sajtó képviselőinek:

ő nem tudhatta, hogy hírszerzőkkel beszélt, "nincs a homlokukra írva".

A gyakornokokkal kapcsolatos összeg pedig jóval kisebb a vádiratban megjelöltnél, egyébként is visszafizette.

Újságírói kérdésre válaszolva reggel azt mondta:

azért lépett ki tavaly decemberben, a vádemeléskor a Jobbikból, hogy ne legyen tehertétel pártja számára a választási kampányban.

Megjegyezte, számára egyébként a Jobbikban egyedül a "két Gábor" volt fontos: Vona Gábor akkori pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató. A párt jelenlegi belső viszonyairól a volt jobbikos politikus nem akar állást foglalni.

Kovács Béla 2010 májusától EP-képviselő

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az EU intézményei elleni kémkedés miatt, a legfőbb ügyész 2014 májusában indítványozta, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát, ami 2015 októberében történt meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2017 decemberében emelt ellene vádat, Kovács Béla akkor jelentette be, hogy kilép a Jobbikból.

A vád lényege, hogy a képviselő 2012 és 2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az európai parlamenti választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

Mindezek célja az volt, hogy az EP-n belül erős háttérbázissal rendelkező, nyíltan EU-ellenes tábor jöjjön létre, belülről bomlasszák az Európai Közösségek intézményeit és az orosz érdekeket helyezzék előtérbe.

A költségvetési csalásra vonatkozó – az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felvetése nyomán kivizsgált ügyben – a vád szerint a képviselő és három társa összesen több mint 21 ezer euró (több mint hatmillió forint) vagyoni hátrányt okozott az EP-nek 2012-2013-ban fiktív, érdemi munkavégzés nélküli gyakornoki állásokkal.

Kovács Béla és költségvetési csalás miatt megvádolt három társa szabadlábon védekezik.

A következő tárgyalás szeptemberben lesz.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Egy valamit nem értek. Nincs benne semmi logika. Az egyik vád, hogy Paks2-ről szivárogtatott az oroszokhoz. Minek? Az ügybe Putyin csicskáztatja Orbánt. Ha valaki, akkor Putyin mindent tud a Paks2 mutyiról. Hacsak nem teljes a cikk és valójában a paksról szóló EU-s tárgyalásokról szivárogtatott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.