Két településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást: a Fejér megyei Vajtán polgármestert és képviselőtestületet választanak, Szombathelyen pedig egyéni választókerületi képviselőt.

Két településen rendeznek ma időközi önkormányzati választást

Vajtán azért kellett időközi választást kiírni, mert a község képviselő-testülete július 9-én feloszlatta magát. A polgármesteri posztért három független jelölt indul, a képviselő-választás szavazólapján pedig nyolc független jelölt neve szerepel majd. A választói névjegyzékben 733-an szerepelnek.

A Vas megyei Szombathely 5. számú egyéni választókerületében azért tartanak időközi választást, mert a választókerület 2014-ben megválasztott képviselője – mivel előzetes letartóztatásban van – egy éven át nem vett részt a képviselő-testület ülésén, így képviselői megbízatása megszűnt. A választáson két jelölt indul, az egyik az Éljen Szombathely! Egyesület jelöltje, a másik a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltje. A választói névjegyzékben 4305-en vannak.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

menekült
Emlékeztetőül:
Nem teljesítheti a törvényben előírt kötelezettségét Czeglédy Csaba, az előzetes letartóztatásban lévő szombathelyi önkormányzati képviselőtől ugyanis a Csongrád Megyei Főügyészség megtagadta, hogy részt vehessen a városa képviselőtestületi ülésén – jelentette be szombaton Hankó Faragó Miklós, a politikus ügyvédje. Szanka Ferenc ügyvéd arra hivatkozva utasította el a részvételi kérelmet, hogy előzetes letartóztatás alatt nincs lehetőség sem önkormányzati képviselői minőségből eredő, sem bármely egyéb foglalkoztatásra irányuló jogviszonyból eredő, akár törvényi kötelezettség teljesítésére, csakhogy az ügyészség ezzel gyakorlatilag két lábbal tiporja a törvényt, semmibe veszi a választói akaratot.

Ha Czeglédy Csaba június 15-ig nem jelenik meg a szombathelyi közgyűlésen, akkor elveszíti a mandátumát, választókerületében pedig időközi választást fognak kiírni.

Mindössze egy nappal azután, hogy országgyűlési képviselő-jelöltként élvezett mentelmi joga miatt kiszabadult a szegedi előzetes letartóztatásból, a feltűnően gyorsasággal lépő Polt Péter főügyész kérése felfüggesztették a mentelmi jogát, és a vacsoraasztaltól állították fel, hogy térjen vissza rács mögé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.