A gyász több szakaszból álló bonyolult folyamat, melynek végső soron az egyik funkciója, hogy visszasegítsen az életbe – erről beszélt halottak napja alkalmából Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

Elmondta, a gyász az első sokktól, döbbenettől, hitetlenkedéstől a tragédia elengedéséig tart. A temetés utáni elcsendesedés különösen nehéz időszak: a gyászolóban vád és önvád, düh és bűntudat váltogatja egymást. Azután következik az emlékek keresése, majd pedig a lelki kiürülés. A gyászoló úgy érzi, halottja az ő életéből is elvitt valamit – magyarázta a szakember.

Pszichológus: a gyász segít visszatérni az életbe

Fotó: pixabay.com CCO

Az elengedés szakasza nem mindig jön el, van aki "beleragad" a gyászba, "életstratégiává" válik számára, holott a gyász egyik funkciója éppen az, hogy visszavezessen az életbe, hogy az élet idővel körbefonhassa a gyászt – mondta Kalamár Hajnalka pszichológus.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Kiemelném a lelki kiürülés szót. Az ember lelkének egy kis darabja minden egyes halállal elvész.Borzasztó állapot. Robotpilóta módon cselekszik.Aztán felfogja és elfogadja a felfoghatatlant hogy nincs többé. Az ember csak túllépni tud vagy belehalni minden halálba.Az orvos sem hal meg minden betegével, de a beteg emlékét őrzi, nyillván mindent megtett de nem tudta megmenteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.