Sok szó esett már arról, hogy a múlt hét szerdán megszavazott közigazgatási bíróságokról szóló törvény sérti a jogállami elveket, a hatalmi ágak elválasztását és a Fidesz erejét növeli. Ebben az írásban arról lesz szó, hogy ez a törvény a gazdaságnak is ártani fog.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A 3 hatalmi ág szétválasztásáról, mint a demokrácia alfájáról és omegájáról már Arisztotelész (ókori Hellas) és Cicero (ókori Roma) is írt, tehát nem ma találták ki. Később a felvilágosodás korában kapott publicitást, és valljuk be, elég jól megállja a helyét pl az USA-ban is, ahol már a függetlenségi nyilatkozatban is szerepel. Mi ez a 3 hatalmi ág?
Törvényhozás (parlament, önkormányzatok),
Igazságszolgáltatás (bíróság, alkotmánybíróság, ügyészség),
Végrehajtás (közigazgatás, mely azon szervezetek összessége, amelyek közhatalmat gyakorolva, az állam vagy az önkormányzat nevében közfeladatokat látnak el és jogszabályokat hajtanak végre).
Miért kell ezt a 3 hatalmi ágat szétválasztani? Mit jelent ez?
Ezen hatalmi ágak egymástól függetlenül kell hogy működjenek. Ez teremti meg a fékeket és ellensúlyokat, hogy ne lehessen egyeduralmat kiépíteni, ne lehessen jogtalanságokat elkövetni. Hiszen ha függetlenek egymástól, akkor korlátozni is tudják egymást. Nincsenek alá- és fölérendeltségi viszonyban egymással, fel tudnak lépni egymással szemben adott esetben.
Jó példa erre a Nixon elnökkel szembeni Watergate-vizsgálat, vagy aktuálisan a Donald Trump elnökkel szembeni vizsgálódás, mely esetekben még az elnököt is felelősségre vonhatja a törvényhozás, illetve vizsgálódhat ellene a végrehajtás. A bíróságok függetlensége még ennél is sokkal fontosabb, mert ha azt is bekebelezik kisgömböcék, akkor itt a fű se fog nőni az engedélyük nélkül. Azt fognak tenni és csinálni, amit csak akarnak.
Eladott Ország
Az elvtársak azonban nem dőlhetnek hátra, nem is teszik, az elnyomógépezet tovább terjeszkedik: a közigazgatási bíróságok teljes mértékben Trócsányi László megbízható káder kezébe kerülnek, vagyis minden érdemi döntést ez az igazságügyi miniszternek nevezett alak hozhat meg. A jövőben „nem bírói jogállású személyekből” is a legsúyosabb politikai érintettségű ügyekben ítélkező bíró lehet, ráadásul a pályázatok és álláshelyek is lényegében csak kormányzati akaraton múlnak majd.Veszik a fiúk, folyamatosan veszik a kétharmados elégtételt, és ezért semmi nem túl drága nekik. Vigasztalásképpen: november elsejétől űrkutatásért felelős miniszteri biztosa is van az országnak. Szijjártónak két toporzékolás között volt ideje kinevezni. Ezúttal foglalkoztak nőügyekkel is egy füst alatt. A kinevezett, dr. Ferencz Orsolya Ildikó az ELTE Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársa, és fideszes önkormányzati képviselő a VIII. kerületben. Munkáját egyfős titkárság segíti holnaptól az Űrkutatásért Felelős Főosztályon. A magyar űrkutatás miniszteri biztos nélkül olyan lenne, mint Orbán Viktor migránsozás nélkül. Nem hagyhatták.
mackoka46
Hát az nyilvánvaló, hogy veszélyes a társadalom minden tagjára a szegénytől a gazdagig.
Eladott Ország
@mackoka46: Itt a kormány visszaél a hatalmával, és a kisember áll szembe az állammal, illetve az a vállalkozó aki nem fidesz csókos azt kinyírják, ellehetetlenítik. Mert csak a fidesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.