A támogatott autókon látszódnia kell majd annak, hogy a kormány támogatásával vásárolták őket. Három évig nem lehet majd leszedni a logót.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent 10 milliós babaváró hitelről szóló rendelet mellett helyet kapott a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását szabályozó rendelet is. A szöveg előírja a támogatással szerzett gépkocsik fellogózását is. 

A költségek az autókereskedőket fogják terhelni

- írja az Index és a HVG.

A 10 milliós hitelhez hasonlóan az autóvásárlási támogatás is 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig vehető igénybe jelen állás szerint.

A rendelet szerint az autókereskedőknek az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés megkötésekor az autót az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közzétett „Családbarát Magyarország” logóval kell ellátnia, és ennek a költsége is őt terheli.

A logót három évig kell az autón tartani, ezalatt az idő alatt nem alakítható át a jármű, illetve nem is értékesíthető.

Novák: júliustól autóvásárlási támogatást kapnak a nagycsaládosok

Július elsejétől legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak a legalább három gyereket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta,

a 2022. december 31-ig igényelhető támogatás összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki.

Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak – ismertette az államtitkár.

Közölte azt is, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) javaslatára bevezetett támogatást csak egyszer lehet igénybe venni, és nem kell előre kifizetni a 2,5 millió forintot, hanem ezt közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül utalják majd a kereskedőnek.

Az autót nemcsak klasszikus adásvételi szerződéssel, hanem zárt végű lízingszerződéssel is meg lehet vásárolni, és az igénylőnek – vagy házastársának, illetve élettársának – B típusú vezetői engedéllyel kell rendelkeznie – tette hozzá.

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta, hogy kizárólag személyautóra lehet igényelni a támogatást, lakóautóra például nem. Az autó árának nincs felső határa, és három évre elidegenítési tilalmat jegyeznek be a járműre, azaz három évig nem lehet eladni.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a családvédelmi akcióterv szorosan illeszkedik a kormány 2010 óta folytatott családpolitikájához, amely a magyar családokat helyezi a középpontba, és segíti a gyerekvállalás előtt álló és a már gyereket nevelő családokat is.

Mint mondta, Magyarország élen jár a gazdaság teljesítőképességének arányában a családokra fordított támogatások összegét tekintve, 2010-hez képest a kétszeresére növelték a családoknak nyújtott költségvetési támogatásokat, aminek köszönhetően ma jobban élnek a gyereket nevelő családok, mint 8-9 éve, és 20 éve nem volt olyan magas a gyerekvállalási kedv, mint tavaly.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke arról beszélt, hogy a hétszemélyes gépkocsi a nagycsaládosoknak nem "luxuseszköz", enélkül vidéken nehéz boldogulniuk, és már a háromgyerekeseknek is gondot okozhat az ötszemélyes autóba három gyerekülést betenni.

Közölte, a szervezet 12 500 tagcsaládjának 93 százaléka rendelkezik autóval, 70 százalékuknak pedig 10 évnél idősebb gépkocsija van, így ők most lehetőséget kapnak arra, hogy környezetkímélőbb és biztonságosabb autót vásárolhassanak.

A kiosztott sajtóanyag szerint a támogatás igényléséhez igazolást kell kérni a jogosultságról a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatain vagy kormányablakokban, ezután hat hónap áll rendelkezésre, hogy megkössék az adásvételi szerződést.

A támogatást késedelmi kamattal együtt vissza kell fizetni, ha a nyilatkozat nem felelt meg a valóságnak, ha az igénylő nem jegyezteti be az elidegenítési tilalmat, vagy ha három éven belül a házastársi vagy élettársi kapcsolata megszűnik, és a gyerekek elhelyezése után már nem számít nagycsaládosnak a korábbi igénylő.

Továbbá akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbefogadott gyerek után állapították meg, de a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Forrás: Index, 24.hu, HVG, MTI

Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Azt is fel kellene matricázni, hogy: Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok. Ami itt "nyócév" alatt elvesztette közpénz jellegét, abból egy fejlett országot lehetett "vóna" létrehozni egy elégedett társadalommal. De ez sohasem volt cél.
http://m.cdn.blog.hu/vi/vilagnezet/image/lop%...
Ünneplőbe öltözött a lelkem, rózsaszirmok hullanak csendesen a hazámért dobogó, forrón lüktető nemzeti szívemre. Nagyjából. Gyereknap van, ez persze kihagyhatatlan apropó fideszéknek, mert hát ők a családbarát kormány, vagy mi a bánat.A családtámogatás, a szaporodás, a szüljüktelieurópát lett az irányvonal. Mármint ezt találta ki Habony Árpád ismeretlen, nőtlen, gyermektelen szipákolóművész, akiről senki nem tudja, hogy ki a bús fene, Orbán Viktor pláne nem tudja, holott évtizedekig a seggében lihegett minden percben, millió fotóval bizonyíthatóan. De ez régen volt, azóta Habony úgy eltűnt szem elől, ahogy Simicska Lajos annak idején. Vannak ilyen láthatatlan emberek.Közben kuss van arról, hogy a hanyatló nyugaton mi a büdös francért születik több gyerek, mint ebben a Tündérországban, ahol most éppen keresztény franctudjamit épít a Züllött Tolvajok Társasága. https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
Pedig – ha hinni lehet a kormánypropagandának -, más országokban nincs CSOK és hasonló nagyoncsaládbarát intézkedés és mégis.Nem a melldöngetve, közpénzből finanszírozott, de totálisan értelmetlen családtámogatás a megoldás, hanem egy kiszámítható, stabil jogi és gazdasági háttér. Például egy olyan, ahol viheti sokra az is, akit pont nem Matolcsynak, Rogánnak, Lázárnak, Simicskának, Orbánnak, Mészárosnak hívnak. Ameddig ez nem lesz, addig hiába óbégat a komplett nemzeti bűnbanda, hogy nincs elég kis alattvaló. A jelenlegi tendencia az, hogy versenyzünk a fideszes bandával. A verseny tárgya pedig az, hogy ők halnak ki előbb, vagy az ország.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Pegero: ma, 12:16; A rendszerváltás óta felnőtt egy generáció. Sőt, lassan felnő a következő generáció is. Olyan generáció, amelynek köze nem volt soha – életkorából fakadóan nem is lehetett – az elvetélt szocializmushoz, sem a folyamatosan épített, ám soha el nem készült kommunizmus csodájához. Ezzel szemben a fidesz és külön Orbán Viktor rajongótáborának döntő része életkora alapján bőven kivehette a részét és felépítgethette (számos esetben fel is építette) az egzisztenciáját az átkosban. Szerencsére igen sok korosabb ember teljesen normális maradt és talán még jobban aggasztja őket a jelenlegi kormány ténykedése – hiszen ők már egyszer láthatták, ha gyerek fejjel is, de átélhették, hová vezet mindez -, mint a fiatalokat. Praktikusan a fidesz mindenre kész híveinek tábora zömében idős, többnyire alacsony iskolai végzettségű, nem éppen kirobbanóan okos emberekből áll. Ezt még a kormány különbejáratú közvéleménykutató cégei sem tagadják. Ezzel szemben nagyon sok fiatal és középkorú, valamint idősebb ember tartja veszélyesnek, kártékonynak és korruptnak Orbánékat. Például én is. Holott nem voltam sem munkásőr, sem párttitkár, sem KISZ titkár, szemben a jelenlegi kormány legtöbb tagjával. Sőt. A magam részéről sokkal inkább tartanám magamat jobboldalinak, mint baloldalinak. Csakhogy ahhoz fel kellene fogni, hogy a fidesz nem jobboldali. Semennyire sem. Akkor sem, ha ők ezt állítják és akkor sem, ha megpróbálják kisajátítani maguknak ezt a definíciót. Közük nincs hozzá. Nem jobboldaliak, mert a piaci verseny esküdt ellenségei, a gazdasági racionalitás távolabb áll tőlük, mint Kósa Lajostól a Nobel-díj. De nem is baloldaliak, mert a szociális érzékenység ismeretlen számukra. Egyszerű bűnszervezetről beszélünk. Ez az ország a mi hazánk is, normálisan akarunk élni benne. Nem pedig Orbán Viktor szájbatekert kegyelméből szeretnénk vergődni.
Pegero
@Eladott Ország: Néha egészen értelmes hozzászólásaid vannak! Ezt a kommentedet még értékelni is tudnám, de tarok tőle, hogy elbízod magad! Nem akarok a koromra utalni, de azért az alábbi megjegyzésed reagálásra késztet
„Praktikusan a fidesz mindenre kész híveinek tábora zömében idős, többnyire alacsony iskolai végzettségű, nem éppen kirobbanóan okos emberekből áll.”
Ez az észrevételed az én ismeretségi körömre nem jellemző és csak azért nem adom vissza a főiskolai diplomámat, hogy az általad igaznak vélt statisztikai adatokat erősítsem! Én sem voltam sem munkásőr, sem párttitkár, sem KISZ titkár, de azt tudom, hogy az egypártrendszerben csak azok tudtak érvényesülni akik KISZ, vagy MSZMP párttagok voltak! Nem a párthű emberekből alakult az akkori ellenzék, holott a tagsági igazolványuk névre szólóan ott lapult a zsebükben. Az akkori SZDSZ volt a legradikálisabb ellenzéki párt és anno én rájuk is szavaztam!
Mi lett a vége???
Akkor most én is egy hűtlen átszavazó vagyok, hogy a Fideszre tettem az X-et, mert bennük láttam a jövőt?
Nem szeretnék komolyabb polémiát folytatni az elmúlt 30 év történéseiről, de annyit azért megkérdeznék tőled, kire bíznád ennek az országnak a kormányzását?! Mert azért lássuk be, a kormány a végrehajtó hatalom legfőbb szerve, anélkül pedig nem működik az ország! Gondolom abban nincs vita köztünk, hogy a jelenlegi ellenzék erre alkalmatlan!
Eladott Ország
@Pegero: tegnap, 21:51; Akkor minek köszönhető, hogy Európa koldusháza lettünk, holott az EU csatlakozáskor még Csehország mögött álltunk, és a volt keleti országok gazdaságát és életszínvonalát ánuszrózsán csókoljuk?! Ez a kormány egy bűnszervezet, amely diktatúrát épített ki. A bűnözőkkel szembe pedig zéró a tolerancia! A börtönben van a megérdemelt helyük! A fidesz bűnöző, tróger bandánál csak jobb jöhet! Ha az utcáról csak spontán választanánk ki vezetőket már akkor is jobban járna az ország. A fidesz jelszava, addig lopunk és hazudunk míg hagyjátok. Szent István óta akkora pusztítást ( gazdasági/szellemi/ ideológiai stb.) nem végezett az országon a hatalom mint a fidesz! Nemhagyjuk. Ennyi! http://kapcsolat.hu/sites/default/files/blogs...
Egy a fontos a bűnöző és politikai prostituált bandának, a HATALOM!
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
Pegero
@Eladott Ország: Sajnálom, hogy leragadtál egy ponton és nem tudod követni az eseményeket.
http://www.miaacsodahe.hupont.hu/felhasznalok...
Mirabilis
A megkülönböztetés tán csak nem fajul a sárga csillagig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.