A dél-koreaiaknak új módszerük van, amellyel akár három hónapig vízben lévő áldozatoktól is lehet ujjlenyomatot venni, amit magyar szakemberek hajtanak végre.

Így tudják azonosítani a Hableány áldozatait

Csak ujjlenyomat alapján azonosították a múlt szerdai hajókatasztrófa eddig megtalált áldozatait – tudta meg a 168 Óra. A tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítását az Interpol állandó munkacsoportjának része, a DVI végzi, utóbbi hazai egységének pedig ez az első komolyabb feladata a tavalyi megalakulás óta. Az azonosítás magyar-dél-koreai DVI-együttműködésben történik.

Dél-Koreában minden, 17. életévét betöltött állampolgártól ujjlenyomatot kell venni. A hajókatasztrófa eddig megtalált áldozatainak ujjlenyomatait a magyar DVI-szakemberek veszik le, majd a dél-koreai szakemberek végzik az azonosítást, hiszen csak ők férnek hozzá állampolgáraik nyilvántartásához.

Fogstátusz alapján is zajlik az azonosítási munka, a fogászati csapatot a Bécsben született, de 1989 óta Magyarországon élő Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvos-szakértő vezeti.

A DVI elsődleges azonosítói az ujjnyom, a DNS és a fogazat. Mint azt megírtuk, a Hableány katasztrófájának esetében feltételezhető volt, hogy a DNS és a fogazat játszik majd nagyobb szerepet, mert az ujjnyomok nagymértékben rongálódhatnak a vízben.

A koreaiaknak azonban van egy új módszerük, amely szerint akár három hónapig vízben lévő áldozatoktól is lehet ujjlenyomatot venni.

- Fogászati azonosításnál a korábban kapott fogászati kezeléseket hasonlítjuk össze a megtalált holttest fogazatával (tömés, gyökérkezelés, implantátumok). Nem lehet találni a világon két olyan embert, aki ugyanolyan kezelést kapott.

Dr. Farid hozzátette: a fogzománc a legkeményebb, vagyis legidőtállóbb anyag a testünkben.

A fogimplantátumokkal kapcsolatban egy fontos problémára is felhívta a figyelmet a szakértő:

Magyarországon jelenleg nincsenek sorszámozva a fogászati implantátumok, ezért magyarországi fogászati kezelésben részesült személy holttestét ez alapján jelenleg nem lehet azonosítani.

Bár a Hableány esetében döntő többségben dél-koreai áldozatokról van szó, két magyart, a turistahajó kapitányát és matrózát is eltűntként tartják nyilván.

Forrás: 168ora.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Most latszik igazan mennyire lemaradtunk a fejlett vilagtol. Meg fogaszati azonositas SE lehetseges nalunk.
Az elmult 10 evben a lemaradasunk csak tovabb fokozodott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.