Este 9 órától érdemes majd az égre nézni, és éjfélre tűnik el a Hold kétharmada.

Részleges holdfogyatkozás lesz keddről szerdára virradó éjszaka, amit, ha nem lesz felhős az ég, itthon is meg lehet figyelni. A fogyatkozás 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség.

A fogyatkozás országszerte látható lesz – olvasható az eumet.hu portálon.

Mint írják, holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük.

A már látható változásra – magyar idő szerint – kevéssel 21 óra előtt számíthatunk.

A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A Hold egy 3476 kilométer átmérőjű, hideg, sziklás felszínű égitest. Nincsen saját fénye, a Nap fényét veri vissza. 29,5 naponként kerüli meg a Földet. A keringés során változik a megvilágított félgömbjének felénk forduló aránya, ez okozza a holdfázisokat.

Holdfogyatkozás csak teleholdkor jöhet létre, ha a Hold áthalad a Föld árnyékán. Az árnyék két kúp alakú részből áll, az egyik a másikon belül helyezkedik el. A külső a penumbra (félárnyék), ahol a Föld csak egy részét takarja el a Nap korongjának. A belső rész az umbra (sötétárnyék), itt egyáltalán nem éri el a Nap fénye a Hold felszínét.

A csillagászok háromféle holdfogyatkozást különböztetnek meg.

A félárnyékos/penumbrális holdfogyatkozáskor a Hold a penumbrán halad át, csak nagyon nehezen vehető észre, fényereje csökken. A részleges holdfogyatkozás esetében a Hold egy része belép az umbrába, könnyen megfigyelhető még szabad szemmel is, vöröses barnára változik a Hold színe. Teljes holdfogyatkozáskor az egész Hold áthalad az umbrán, feltűnő jelenség, a Hold teljes egésze vöröses barna színűvé változik.

Városból is látható és megfigyelhető lesz a részleges holdfogyatkozás, de minél kevésbé lakott településről szemlélődünk, annál pazarabb látványban lehet részünk.

Számos helyen tartanak csillagászati bemutatót is, mint például a Zselici Csillagparkban

- írja a sokszinuvidek.24.hu.

Legutóbb 2017. augusztus elején láthattunk hasonló, esti részleges holdfogyatkozást, ám akkor a Holdnak csak a negyede került árnyékba.

A mostani jóval látványosabb lesz, kétharmadát fedi majd el a Föld árnyéka.

Kiss László csillagász az M1-en elmondta:

Országszerte nagyjából tíz helyen lesz távcsöves bemutatás, így akár emberek tízezrei láthatják a jelenséget

A szakértő emlékeztetett: két hete Chilében teljes napfogyatkozás volt, és az ottani obszervatóriumba magyar vendéget is meghívtak Szabó Róbert személyében, aki épp egy tudományos összejövetelen tartózkodott az országban, amelyen megvitatták a csillagászat kommunikációját az emberek felé.

Forrás: MTI, hirado.hu

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay CCo

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Kb 10 éves koromig érdekelt az ilyesmi...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.