Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt hétfőn együttműködési megállapodást írt alá Székely Sándorral, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökével.

Karácsony szövetséget kötött a Magyar Szolidaritás Mozgalommal

Közös fővárosi sajtótájékoztatójukon Karácsony Gergely úgy méltatta a Magyar Szolidaritás Mozgalmat, hogy az egyfajta hidat képez a szakszervezetek, a civil társadalom és a változást akaró pártok között.

A politikus a megállapodásról azt mondta, hogy egy szabad, szolidáris és zöld Budapest létrehozására szövetkeztek.

A hétvégén bemutatott főpolgármester-jelölti programjának egyes pontjaira visszautalva emlékeztetett, hogy a fűtési szezon idejére legalább húszezer forintos támogatást ígért a nyugdíjasoknak és a rászoruló kisgyermekes családoknak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ingyenes tömegközlekedést ígért a 14 éven aluli gyermekek, valamint a regisztrált álláskeresők számára. Egyúttal felidézte, hogy főpolgármesterként tovább akarja folytatni a panelházak felújítását.

Székely Sándor hangsúlyozta, hogy a két ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson is Karácsony Gergelyt támogatták. Szavai szerint bizonyos szempontból azok a választások nehezebbek voltak, mert ott "érdemi és komoly ellenfelek voltak, akiknek valamilyen elképzelésük volt a városról". Tarlós István főpolgármester azonban a kormánypárt embere, aki semmit nem csinál Budapesttel, nincsenek jogkörei, azt teszi, amit mondanak neki – fogalmazott a független országgyűlési képviselő.

Karácsony Gergelyt kérdezték arról, hogy vasárnapi programbemutatóját egy letakart lajstromszámú csónakról bejátszott cirkuszi zenével zavarták meg ismeretlenek. A főpolgármester-jelölt annyiban pontosított, hogy próbálták megzavarni, de nem sikerült nekik. Eközben "egyfajta zenei aláfestéssel" bemutatták, hogy miben különbözik a budapestiek és a Fidesz világa – mondta. A budapestiek világa arról szól, hogy programot hirdetnek, elmondják, hogy mit akarnak, míg a Fideszé arról, hogy nem mondanak semmit a terveikről, de másokba megpróbálják belefojtani a szót – jelentette ki.

Elmondta, hogy az ügyben nem ők, hanem Tokody Marcell, a Jobbik politikusa tett feljelentést. Karácsony Gergely hozzátette, az ismeretlenek nyilvánvalóan jogszabályt sértettek, amikor letakarták a lajstromszámot.

A főpolgármester-jelöltet kérdezték arról, hogy Tarlós István szerint betarthatatlanok a választási ígéretei. Az ellenzéki politikus válaszában állította, hogy a programjában foglalt ígéretek mind megvalósíthatóak. Hangsúlyozta, néhányhoz, például a 14 év alattiak tömegközlekedési kedvezményéhez azonban jogalkotói támogatásra is szüksége van.

Felhívta a figyelmet, hogy a rezsitámogatás 2012-ig működött Budapesten, a csepeli parkerdő terve pedig a főváros által hivatalosan elfogadott dokumentumokban is szerepel. Megjegyezte, a kórházakkal kapcsolatban csak annyi vállalást tett, hogy a főváros megpróbálja visszakapni ezeket az intézményeket.

Újabb kérdésre leszögezte, bár főpolgármester-jelöltként nem szakértője a menekültek betelepítésének, de magánemberként sem a betelepítési kvótákkal, sem a befogadást elutasító országok megbüntetésével nem ért egyet.

Magyarországon azonban sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy azért veszítünk forrásokat, mert a kormány "általában véve lábbal tiporja az alkotmányos jogokat, a jogállamot és a demokráciát" és képtelen vállalni azokat az antikorrupciós garanciákat, amelyeket a legtöbb uniós tagállam vállal – tette hozzá.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A bizonytalan szavazókat kellene nagyon hatékonyan rávenni arra, hogy menjenek el szavazni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.