Az egyik utolsó ülésnapon elfogadott törvénymódosítás visszavonta azt a nyáron elfogadott törvényjavaslatot, amely értelmében az eddig ingyenes cégadatok jelentős részét fizetőssé tették.

A változásnak október elsején kellett volna hatályba lépnie, ám az ahhoz szükséges rendeletet soha nem fogadták el, és végül törvényben is visszavonták a módosítást.

Mint az Igazságügyi Minisztérium az Mfor kérdésére írta,

„az eredeti jogalkotói cél az ingyenes céginformációval való visszaélést kívánta megakadályozni. A gyakorlati visszajelzések alapján megállapítható azonban, hogy a módosítás a joggyakorlatban, az üzleti forgalomban jelentősebb érdeksérelemmel járna, így a 2019. szeptember 30-ai szövegállapot kerül visszaállításra.”

Nem változtattak ugyanakkor a cégek számára bevezetésre került új ingyenes szolgáltatásokon. Ennek köszönhetően havonta ingyenesen kapnak majd közokirati formájú elektronikus cégkivonatot, továbbá elektronikus üzenettel értesülnek a cégadataikban történő változásokról. Ezt külön nem kell majd igényelniük, a céginformációs szolgálat automatikusan cégkapura küldi a cégkivonatot, illetve az elektronikus értesítést.

Lesz ugyanakkor fizetős szolgáltatás is, ennek keretében online fizetés ellenében bárki hozzájuthat online céginformációkhoz, mint a cégkivonat, cégmásolat, cégbizonyítvány. Ez igényelhető majd közokirati és nem közokirati formában is.

(mfor.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.