A koronavírus-járvány a hazai lakáspiac helyzetét már most befolyásolta.

Az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődhet a következő időszakban, mivel a segítségükkel már csak valódi eladási vagy vételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek.

A legfrissebb adatok szerint a kereslet az elmúlt hetekben visszaesett, de a kínálat bővült.

Összességében az látszik, hogy az idén megnőtt a piacon frissen megjelent eladó lakások száma. A vevők nagy lehetőséget kapnak ezzel. Jelentősebb árleszállítás a teljes piacot nézve nem várható, ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal gyakoribbá válhatnak az alkalmi vételek. Valamint a vásárlók többet alkudhatnak a tulajdonosok által megszabott árból, hiszen aki valóban értékesíteni szeretné ingatlanát, az most 10-15 százalékkal kevesebb vevőre hagyatkozhat, mint a veszélyhelyzet előtt. 

Fontos azonban, hogy a lakáspiac keresleti oldalán sem állt meg az élet. A kereslet csökkenése annak is köszönhető, hogy vannak, akik most elhalasztják lakásvásárlásukat, ráadásul a kevésbé komoly vételi szándékkal rendelkező ingatlanturisták is eltűnhetnek. Aki vevőként a piacon maradt, az komoly vételi szándékkal, hatékony üzletkötésre törekszik

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet tavaly kezdődő visszaesése miatt is egyre jobb pozícióba kerültek a vevők, a következő időszakban ez még inkább így lesz.

Az ingatlanvásárlók nagy lehetőséget kapnak a járvánnyal

Az albérletpiacon pedig a lakáshotelek iránti kereslet lanyhulása hozhat komolyabb változást a következő időszakban. Balogh László azt mondta, hogy a koronavírus-járványnak egyik, már most látható hatása, hogy az idegenforgalomban komoly visszaesés jöhet. Ez pedig az elmúlt években rövid távú kiadásra szánt ingatlanok, vagyis a lakáshotelek tulajdonosait érinti. Körükben még nincs eladási pánik, ez jelenleg még nem is lenne indokolt.

Az ingatlanpiaci forgalomban a szokásosnál kevesebb adásvétel miatt visszaesés várható, de ez átmeneti jellegű lesz, és a veszélyhelyzet megszűnése után a piac gyorsan regenerálódhat.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(vg.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
A cikkfelszopó emberünk megharcol négyóránként a kattintásvadászatért!
kissé felnőttem
megveszik aztán viszik a másvilágra nem is irigylem egyiket sem.Régen azt mondják batyus halott meg zsebes koporsó még nincs. Engem azért ne temessetek, előbb égessetek az sterilizálóbb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.