Enyedi Ildikó nyílt levélben búcsúzik a diákjaitól – a díjnyertes rendező szintén felmondott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Enyedi Ildikó is felmondta oktatói szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel – olvasható a 444 és a Blikk cikkében. Korábban rengetegen mondtak már fel az SZFE vezetőségéből, miután a kormány kinevezte az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát Vidnyánszky Attila vezetésével. Így tett a többszörösen díjazott rendező és forgatókönyvíró, Enyedi Ildikó is, aki nyílt levélben búcsúzott el hallgatóitól. A Testről és lélekről rendezője diákjainak küldött levelében bejelentette, nem tanít tovább az egyetemen, felmondott, nem viszi tovább az osztályát mesterszakon.

Az ember az egész személyes hitelességével tanít. Mindenesetre tiszteletem és megértem minden kollégámat, aki hátra sorolva az önérzetét marad a diákjaival

– állt a levélben.

Hozzátette:

Nem volt jó az elmúlt években folyamatosan érzékelni, hogy ellenszélben dolgozunk, hogy ezen az elvonásokkal mesterségesen csontig éheztetett egyetemen a sok energiával elkészített fejlesztési tervek zöme fiókban marad, ami pedig megvalósul, azt hatalmas energiákkal, szakmai szívességekkel tudjuk fenntartani. Nem volt jó érezni, hogy egyfajta büntetésben vagyunk.

Enyedi Ildikó azt írja,

Szívettépő volt látni az Egyetem vezetésének újabb és újabb kísérleteit a fenntartóval való valódi egyeztetésre. A temérdek munkát, amit beleöltek abba, hogy minden feltétele megmaradhasson a párbeszédnek. Látni, ahogy újra és újra felmossák velük a padlót – és ők, háttérbe szorítva minden normális emberi reakciót, tűrtek, hogy esélyt adjanak annak, hogy ez a nagy múltú intézmény, ahol a nyílt, sokszínű és szabad műhelymunkának a záloga az a demokratikus szerkezet, az az alulról építkező döntésmechanizmus, megmaradjon. Ja, és közben olvasni a sajtóban, hogy az Egyetem vezetősége nem hajlandó tárgyalni…

"Kedves diákjaim, nem tehettem mást. (...) A közös munkát folytatjuk, a diplomafilmeiteket természetesen végigkísérem, ugyanúgy, mintha még mindig itt tanítanék" – olvasható a nyílt levélben.

A teljes levelet ITT olvashatja el.

A 24.hu hozzáteszi, Ascher Tamás éjszaka a Facebookon jelentette be, hogy „az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülése miatt felmondta oktatói szerződését”. Ez néhány órával azután történt, hogy kiderült, lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége. A hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentették: az egyetemi autonómia elvesztése miatt lemond posztjáról Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László – , valamint a szenátus tagjai is. Az egyetem vezetői oktatói pozíciójukat megtartják, mint mondták, hallgatóikat nem hagyják cserben.

Forrás: 24.hu, 444, Blikk

Címlapkép: Facebook/Színház- és Filmművészeti Egyetem

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.