Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elindított programban korszerű informatikai eszközökkel felszerelt, komplex közlekedési képzési és vizsgacentrumot alakítanak ki – közölte a tárca szombaton az MTI-vel.

A 7 milliárd forintos keretösszegű projektnek köszönhetően első körben az ágazat 8000 dolgozója részesül oktatásban

- írták.

A program a szektor sajátosságaihoz igazodó, kompetencia alapú képzési kínálattal és egyedi készségfelmérési módszertannal ösztönzi a munkavállalók eredményes továbbképzését. Az egységes, fenntartható felnőttképzési rendszer dolgozóik fejlesztésével erősíti a résztvevő cégek munkaerő-megtartási képességét – fogalmaztak. A projektben a közlekedési vállalatok 8000 munkavállalójának készségfelmérése és képzése valósul meg.

Kiemelték, a szükségleteknek megfelelő, versenyképes és naprakész tudás biztosítása érdekében elsőként a munkáltatói igényeket térképezik fel. A foglalkoztatottak képzettségi szintjéhez alkalmazkodó oktatási paletta és szolgáltatási csomag részeként harmincféle szakmai készség fejlesztésére készülnek képzési programok. A projektben hangsúlyos szerepet kapnak a működést támogató informatikai fejlesztések és eszközvásárlás.

A közleményben idézték Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, aki elmondta:

A közlekedési képzési és vizsgacentrum korszerű felnőttképzési módszertannal és infrastruktúrával várja majd a tanulni vágyókat. A VR technológiára, szimulátorokra épülő virtuális tanulási térben fejleszthetők a gyakorlati készségek, a mobil képzési helyszín pedig az ország minden részében élők számára azonos lehetőségeket teremt. A 7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló közlekedési projekt más ágazatok hasonló programjai számára is mintául szolgálhat.

A program a közlekedési ágazatban dolgozókat munkáltatóik számára is hasznos ismeretek, készségek és kompetenciák megszerzéséhez segíti hozzá. A csatlakozás lehetősége nyitva áll az engedéllyel rendelkező felnőttképző intézmények és a szakképzésben oktatók, tanulók előtt."

A képzések akár már 2021 második felében elindulhatnak

- közölték.

A GINOP-6.1.9-18 Közlekedési ágazati képző központ kialakítása c. projektet a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konzorciuma valósítja meg. 

Hír:MTI
Kép:Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Aztán amikor a virtuálisan kiképzett vezető csattan, akkor ő volt a hülye...

Jó sok éve úgy volt, hogy a vasútnál fogok dolgozni, villamosmozdonyok közelében, mint reszortos mérnök. Akkoriban ezy úgy volt, hogy mindegy, hogy "mi leszel, ha nagy leszel", meg kellett tanulni, mi is az a mozdony. nem virtuálisan, hanem a valóságban. Fél év alvázlakatoskodás az Északi Főműhelyben, aztán fél év "levegőzés" (pneumatika) ugyanott, aztán fel lehetett menni a gépre elektrolakatosnak, majd mozdonyvezető gyakornokság egy évig, Utána tipusvizsga és máris el lehetett érni a kívánt beosztást.

Jó pár évvel később feljött a gépre egy frissen végzett mérnök, aki szintén reszortos lett, de már a frocli nékül, és megkérdezte "Te, ennek melyik az eleje?"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.